abr. 18 2012

“Dones de Can Saladrigas” projecció i debat enriquidor al centre de barri de poble NOu


“Dones de Can Saladrigas”,  el documental realitzat per Món Comunicació que s’ha projectat el dijous 19 d’abril al Centre de Barri del Poble Nou. Van assistir unes 40 persones del barri, i es va produïr un debat i un intercanvi d’informació molt enriquidor. Alguns de les persones assistents eran testimonis directes del que s’explicaba al documental.  Així ho comentava una senyora: ” Jo visc al front d’on estava la fabrica del Canem, del Godó, i la meva avia m’explicava com eren les lluites de les dones de la fabrica. Jo mateixa, de petita, a la postguerra escoltava perfectament com torturaven a la gent que teniem a la comisaria que es va situar on estava l’antiga fabrica”. Un altre senyor estava molt emocionat perquè havia reconegut en una de les imatges a la seva tieta, i desprès ens va mostrar la foto del llibre publicat on també sortia. “Jo vaig ser uns dels nens que va estar a la fabrica amb poc mesos, per què la meva mare hi treballava aCan saladrigas, i m’hi portava la dida cada dia perquè m’hem donguès de mamar”.  La gent més gran recordava també la vaga general de transports del 51, i la unió d ela gent que ara és tan dificil aconsseguir. Alguns mes joves van comentar que “aquesta pobressa que es va viure llavors, podria tornar, si no ens unim i fem alguna cosa en contra de com estan posant les coses”
“Dones de Can Saladrigas100 anys de vida a Poble Nou,” és un documental de 25 minuts, que ha realitzat, l’AMC  (Julia López, Susana S. Villafañe i Yago Soler) gràcies al projecte co-financiat per l”Ajuntament de Sant Marti (Consell de  Dones) i a la de les companyes de l’associació.
El documental: “Dones de Can Saladrigas; 100 anys de vida a Poble Nou”, es va emetre en rigurosa estrena a BTV, en el programa DOCs, el dissabte 21 de gener del 2012, a les 21,30 hores.  i es va repetir el dijous, 26 de gener, a las 12 del migdia.
 En aquest documental històric i personal ,  molt emotiu i proper, és fa un recorregut per la historia i la vida quotidiana de Teresa Gisbert (93 anys) i de Juana José Puigdendolas (89) que van ser treballadores de les empreses que hi havien a Can Saladrigas els anys 30, i posteriorment. Teresa Gisbert recorda, quan abans de la Guerra  del 36-39  va entrar a la empresa amb 14 anys, com treballaven en aquella època, i també durant la guerra, la postguerra,  la vaga de trànvies del 51, etc. En un altre moment, comenta com estan ara a l’actual Casal de Jubilades i Jubilats, El Taulat de Can Saladrigas. Per la seva banda, Juana José ens parla sobretot de la postguerra (quan ella va començar a treballar), l’etapa de escassesa i de racionament, i com van ser els seus 25 anys a la fabrica, fins que van tancar.
Per a la realitzacio del documental s’ha comptat amb les fotogràfies antigues de les pròpies protagonistes, i amb imatges antigues i videos de Poble Nou facilitats per l’ Arxiu Històric del Poblenou
Aquesta és la segona presentació  i projecció en cinema del docuemental: la primera vegada es va veure al Casal Can Saladrigas, i desprès de la projeccio es va desenvolupar una taula rodona amb l’historiadora Isabel  Segura, Julia López y Teresa Gisbert.   El video  es pot veure a l’enllaç de  BTV, DOcs. Mirar la info previa publicada a La Independent i el  vídeo curt referent a l’inici d’aquesta historia, fet  l’any passat, a Youtube
Share

Alibi3col Themocracy