maig 07 2017

Fòrum Veïnal de Dones: Consens per aconseguir una ciutat amb visió de gènere

El primer Fòrum Veïnal es va clausurar el dissabte 6, amb una taula de companyes de diverses associacions de dones, representants de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de la ciutat, i amb la sala plena de gom a gom


“Barcelona s’ha de convertir en una ciutat cuidadora que incorpori la mirada de les dones en el seu disseny i en la seva gestió (…) a l’espai públic cal incorporar la visió de gènere, perquè a la fi són les dones les que més l’utilitzen i pateixin l’entorn”. Tal com va expressar, Ana Menéndez, la presidenta de la FAVB, a aquest primer Fòrum Veïnal de dones, és necessari que els problemes quotidians de la ciutat es plantegin i se solucionin tenint en compte a les dones. (Mireu a baix el vídeo)

Durant el divendres i dissabte han estat reunides un munt de dones i homes, al Centre Cultural Teresa Pàmies, per a posar en comú la problemàtica de la ciutat i les propostes de canvi, amb una mirada diferent, més inclusiva, social, i tenint en compte el punt de vista  de les dones.


Vídeo de Josep Lluis Sabaté: Fotos: Carlota Falgueras

Uns dels temes principals tractats aquest fòrum ha sigut la feminització creixent de la pobresa. Des del bressol fins a la vellesa, es constata l’augment de dones que no disposen de recursos per a mantenir a les seves famílies, de nenes que es veuen obligades a deixar l’escola per a treballar i de senyores grans que viuen soles i no poden arribar a fi de mes. Una injusta realitat que contrasta amb les innombrables aportacions que fan les dones en tots els àmbits de la vida de la ciutat, des del treball fins a la cura de les persones, passant per la cultura i la cooperació.
Les dones són al cor de tots els problemes de la ciutat i del país. Les desigualtats socials han crescut, la pobresa s’ha instal·lat als  barris, en els que se segueixen fent reformes,  normalment sense tenir en compte l’impacte de gènere.
La degradació del mercat laboral, accelerada per les últimes reformes, afecta especialment les dones en tant que majoritàries en el col·lectiu de treballadors pobres. La destrucció de l’estat del benestar i el desmantellament dels serveis públics recauen sobre  les espatlles  de la majoria de les dones,  i seguim sent el centre de totes les violències: des dels crims de gènere fins al tràfic de persones i l’explotació.

Share

Alibi3col Themocracy