Isa Moren ha portat la dansa del Petit Ballet de Barcelona a Burkina Faso per unir cultures.
El projecte de cooperació cultural amb el Lycée Philagora de Burkina a l’Àfrica, que ha portat a terme Isa Moren amb el ballarí Joan M.Quiles, amb una selecció d’uns 30 estudiants, del 20 al 28 d’agost, ha estat una experiència enriquidora i extraordinària.
Espectacle amb diverses coreografies.
A la seva tornada a Barcelona, ambdós comenten “Estem molt contents, perquè teníem un somni que hem pogut fer-ho realitat”.
Han estat molts mesos de preparació i de coordinació de Moren i Quiles, per dur els tallers de dansa clàssica, contemporània i tradicional. 5 dies de plena dedicació amb els estudiants van fer possible la presentació dels tallers el 27 d’Agost amb un gran èxit al Centre Coreogràfic d’Ouagadougou, la capital de Burkina.
Un dels tallers va ser especialment emocionant, per la seva representació imaginativa i creativa d’un naufragi dels propis alumnes sobre el mar i un grup de “refugiats” que acaben salvant-se la vida.
Cal destacar i valorar com la dansa que es fa a Sant Martí mitjançant el Petit Ballet de Barcelona sota la direcció d’Isa Moren, que ja ha adquirit reconeixement fora del districte traspassant fronteres amb el projecte conjunt amb el Lycée Philagora. La promoció i divulgació del projecte ha comptat amb la col·laboració de l‘Associació Món Comunicació (AMC).
El Lycée Philagora d’Ouagadougou, sobreviu gràcies a les aportacions de les famílies de la comunitat i del programa d’apadrinament d’alumnes a través de l’ONG Sini Nyassigui que durant molts anys hi ha desenvolupat un programa d’educació per a nens i adolescents. Gran part de l’alumnat estudien amb beques, i tenen garantits dos àpats al dia gràcies al seu programa d’apadrinament.
Pel desenvolupament d’aquest projecte projecte de cooperació cultural també cal destacar el suport, d’empreses, com Menkes, que ha facilitat materials i roba, per desenvolupar les coreografies.
Isa Moren, directora de l’escola i del Petit Ballet, coreògrafa i creadora dels espectacles que estrenen des de fa molts anys amb gran èxit, ha sufragat íntegrament totes les despeses del projecte.
Va ser un “stage” intensiu, amb tallers basats en la moviments bàsic de dansa clàssica, tradicional, contemporània i de noves tendències. Moren i Quiles, van proporcionar als participants els coneixements bàsics de la dansa a través del moviment, i coneixedors del ritme innat que tenen els africans des de que neixen, la formació ha estat a través de les seves pròpies arrels per arribar a un fecund intercanvi entre els diferents estils de dansa.
S’ha aconseguit l’objectiu principal dels tallers que es van impartir: fomentar la cooperació artística, a través de la música i la dansa i es va transmetre la diversitat cultural, treballant des d’una base tècnica rigorosa, disciplinada, treball en equip, respecte, comunicació i escolta, sensibilitat i creativitat.
La representació final dels tallers va tenir un gran èxit entre el públic format per les famílies, professorat de l’escola, alumnes i gent de la ciutat.
Un assaig sobre “el mar i els refugiats”, al pati del Lycée Philagora. Fotos Lorenzo Fuentes