El dijous 28 y el dissabte 30 de desembre, es va realitzar una festa -homenatge a Sant Martí a l’Associació Bissau Guineanos de Catalunya, que cumpleixen 20 anys. La convocatoria va tenir lloc al Centre Cívic de Sant Martí.
Aquesta celebració que organitza l’Associació d’immigrants de Guinea Bissau, en la que les dones que són molt actives. i tal com van explicar alguns responsables estan decidits a promoure una més gran participació de les dones. Aquesta associació, l’ABGC, es reuneix al local de l’AAVV Sant Martí de Provençals, i les persones que viuen al districte, també participant en grup Convivim, que lidera la companya del consell Adama Maudia on impulsem moltes activitats, Aquesta convocatòria, també compta amb el suport de l’Ajuntament del districte.
El dissabte 30, a partir de les 12,30 hores es van iniciar les activitats. Després de la presentació oficial de l’acte i de les ponents, va intervenir Anna Boyé, antropòloga i periodista, que va explicar el seu viatge a les illes de Guinea Bissau, i va presentar un petit resum en vídeo del documental que va realitzar en aquell país i que forma part de la seva feina sobre “Matriarcats”. Després van intervenir diverses dones dirigents de diferents associacions de dones africanes. Es va parlar sobre les vivències de les dones a Guinea Bissau, així com de la problemàtica de les dones immigrants africanes. Entre les que van intervenir al final de la tarda cal destacar a Marcia Monteiro, que és la secretaria de l’Associació i va fer un veritable al·legat feminista i va animar a les seves companyes que “assumeixen més responsabilitats, perquè cal compartir-ho tot i no deixar als homes sols en portar endavant l’Associació”.
L’acte el va presentar, Pina Camará, activista i tècnica superior de Comerç, Després del documental van parlar, entre altres, Adama Seide, presidenta del grup de Dones de l’ABGC, Elida Maimuna; periodista de Radio Bombolom (Bissau) i col·laboradora de l’Ong AIDA; Eva Cham, presidenta de JAMACAFO, i expresidenta de la Federació de Col·lectius d’immigrants africans. També va resultar molt interessant – a la tarda- el testimoni d’una noia jove, Sandra Marisa Araujo, Miss Gínea Bissau 2016, que va detallar la seva participació al concurs de Miss Mundo.
Tant al migdia com a la tarda, es va oferir als assistents diferents menjars típics del seu país. I per a finalitzar va tenir lloc alguns concerts musicals.