Movilització d’entitats per garantir alimentació, joguines i suport a les famìlies necessitades
Al districte de Sant Martí, igual que a altres barris de la ciutat, durant el mes de desembre, es va intentar garantir que tothom pogués celebrar les festes nadalenques amb dignitat.
Tal com ho va explicar Helena López a l’article “Quan el poble salva el poble” publicat a El Periódico de Catalunya: “El primer confinament va portar als grups més actius de la ciutadania veïnal a unir-se per afrontar junts les conseqüències de la pandèmia, I ara als mesos de desconfinament i per paliar les conseqüències de la crisi, en poques setmanes també es van obrir punts assessorament laboral, tecnològic i de vivenda. Es va posar en marxa una ‘petita escola’ popular per a adolescents i bancs d’aliments, als centres socials, parròquies i casals. [+info ]

En aquest reportatge es dona la veu a Imma Josep, que des del grup de Projecció de la Comunitat Cristiana de Sant Pere Claver que parla dels nou mesos de que porta desenvolupant una solidaritat activa al barri del Clot -Camp de l’Arpa. “És una feina que fem des de baix -explica- en que tothom està implicat, els veïns més propers, les parròquies i entitats amb una tasca de solidaritat ja establerta, i altres entitats que s’han afegit amb força, anant molt més enllà de les activitats que desenvolupen normalment”, I així a través de Xarxes de Suport com la del Clot Camp de l’Arpa, promoguda per la Federació d’entitats, han aconseguit unir a activistes cristians -com la Imma, amb persones que militen en la CUP, i tothom ho te clar:”l’assistencialisme no resol el problema d’arrel”. [Consultar +info per Mail]

“Amb una ma recollint aliments i productes de neteja, i amb l’altra lluitent per un sistema més just, en el que la caritat no sigui necessària”, explica Dani Celma, coordinador de la Federació. “Als primers mesos de confinament, vaig trucar a la Imma, i van crear la Xarxa de Suport. En pocs dies van formar un grup d’uns 30 voluntaris que encara segueixen funcionant” -explica Celma.

El grup de projecció porta des de 1970 repartint aliments entre persones necessitades, però aquest 2020 amb la pandèmia ha sigut especialment fort: “S’ha triplicat el nombre de families ateses. La distribució es fa en les 4 parròquies del barri i al Centre Cultural Islàmic. I podem dir que la gent s’ha movilitzat donant productes per repartir”. En Sant Pere Claver atenen a unes 100 families, en Sant Joan Bosco, 300 i a Sant Martí del Clot, unes 150.

Però aquesta Xarxa de Suport nos es va limitar només a l’alimentacio, o a la recollida de joguines per què el mes petit tinguin regals de reis, si no que a més a més, es dediquen a assessorar i acompanyar en temes com la vivenda (a través del Observatori del barri), feina, atur, Ertes, etc… i a donar classe als més petits, en locals com La Farinera del Clot o a l’Espai Antoni Miró i Peris. “una cosa que ha fet molt bé l’ajuntament -explica Celma- es posar a disposició de les xarxes de suport equipaments municipals, que ens ha permet organitzar una sort d’escola popular”

Cal tenir en compte que Sant Martí és un districte amb 12 barris, i en algun ha sigut necessari treballar més que en altres. Hi ha xarxes de suport molt actives a Verneda- la Pau, Besòs i al Poblenou. Les dones de la Verneda – la Pau, es van movilitzar al segon trimestre de l’any per ajudar a veïnes i veïns que ho necessitaven. Sobretot a dones que perdien la seva feina, i durant uns mesos no podien enviar als seus nens i nenes a les escoles.

Solidaria és una de les associacions amb llarga trajectòria, que porta una dona, la Montse (que prefereix no dir el seu cognom), pero que pot aportar més de 30 anys en el món de la solidaritat i el voluntariat. I compta amb unes 25 dones voluntàries, que des de fa anys, fan suport, formació i van crear un taller de productes artesanals per ayudar a les dones. A les últimes setmanes van treballar hores i hores, per a preparar uns cistelles de nadal que van repartir entre 100 families: “Va ser molt emocionant quan fan fer el lliurament de les cistelles veure com algunes de les receptores ploraven. Això ho va explicar Charo Carrera, una voluntària, que forma part del Consell de les Dones de Sant Martí, amb la llista de comunicació per Watshapp.

A Sant Martí també funciona des de fa molt de temps el Centre Sant Martí que porta Maria Luisa Carreño, una treballadora social jubilada, que va abrir un local de planta baixa al límit del barri, a prop de Sant Adrià. I Cada setmana reparteix a unes 450 famílies enviades pels serveis socials, productes d’alimentació i neteja a la gent que ho necessita. Als últims 8 mesos van donar menjars preparats a qui no tenia on anar a menjar. El 22 de desembre van lliurar unes motxilles solidàries amb productes diversos. I també va conseguir amb diverses donacions regalar pastissos i turró. El 4 de gener repartiran joguines i roba nova, per la infància.

En el petit local del centre, tenen un taller de confecció, que al principi va formar dones cosidores, i durant i després del confinament a un grup de nois “manters” que feien venda ambulant, i ja no podien vendre al carrer, “sobretot perquè fessin mascaretes”- segons Carreño. “Han après a cosir i a treballar en el tèxtil, i això els pots servir molt, perquè tan important és satisfer les seves necessitats bàsiques de ciutadans sense recursos com facilitar les eines per al seu apoderament “. La seva tasca solidaria i de formació va merèixer un article a la Vanguardia, realitzat per Rosa Maria Bosch. [+info].

Podeu trobar les Xarxes de Suport mutu a Sant Martí en aquest enllaç. Consultar les Xarxes de Suport a Barcelona que va publicar la ConFAVB.
Consultar article anterior sobre la Solidaritat Feminista al Districte de Sant Martí publicat a santmartiambvededona.cat