Premi al projecte: “Aprenem a participar… participant”
L’Associació Àgora de l’Escola de Persones Adultes La Verneda-Sant Martí, hem guanyat el X Premi “Barcelona Associacions”, lliurat per l’alcalde Jordi Hereu, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Àgora ha guanyat el 1r premi, dotat amb 9.000 euros i un guardó dissenyat expressament pel Premi, per dur a terme el projecte “Aprenem a participar… participant”. Aquesta desena edició dels Premis ha estat l’any en què més entitats s’hi han presentat, un total de 36 associacions de tota la ciutat.
El premi, lliurat ahir al vespre, el va anar a recollir Adelaida Morte i Armando Macías (presidenta i vicepresident d’Àgora). Des de l’Escola, una quarentena de persones participants van assistir a l’acte, que també va comptar amb la presència, entre altres, del regidor del Districte, Francesc Narváez. La tècnica de barri de Sant Martí i diversos representants de la Coordinadora d’entitats Vern també ens van acompanyar en aquest emocionant esdeveniment.
Escola d’Adults de la Verneda. C. Selva Mar, 215, 5ena planta 08020. Barcelona
Llegir Historia d’Agora…
Heura
Associació Heura
C/ Selva de Mar, 215, 5è (Sant Martí). 08020 Barcelona
Juana Egea, presidenta
Telèfon: 933086614
Mail: heura@edaverneda.org
Heura és una associació formada i gestionada per dones sense titulacions universitàries. Va ser fundada el 1986 com a associació de dones i des de llavors no ha deixat de créixer, comptant actualment amb més de 700 sòcies.
Heura treballa amb un triple objectiu: afavorir la formació de les dones, promoure la seva participació en la societat i, finalment, incloure la seva veu dins del pensament feminista actual.
Aquest triple objectiu es concreta, per una banda, en una oferta educativa i cultural de qualitat totalment gratuïta que cobreix des de l’alfabetització fins a la preparació de les proves d’accés a la universitat per majors de 25 anys, passant per cursos de castellà i català oral per persones nouvingudes, formació en tecnologies, la realització de tertúlies literàries dialògiques a més de diversos tallers (pintura, ceràmica, puntes de coixí, ioga, etc.). En total més de 400h de formació continuada de dilluns a diumenge des de les 9,30h fins les 22h.
A més, Heura organitza mensualment el seu ‘Grup de dones’, un espai de debat i reflexió al voltant dels temes d’interès que les mateixes dones trien. Així, en el ‘Grup de dones’ han parlat al voltant de la prevenció de la violència de gènere, la conciliació de la vida personal-familiar-laboral, sobre feminisme dialògic, etc. Mitjançant el ‘Grup de dones’ es promou la vinculació de les dones, especialment d’aquelles que estan socialment més excloses, als espais de decisió i participació social. Igualment, les decisions que es prenen en el ‘Grup de dones’ repercuteixen més enllà del propi grup, ja que Heura està representada al Consell de dones del Districte, a la Plataforma contra les violències de gènere o al Consell Nacional de Dones de Catalunya, entre d’altres.
També col·laboren en la dinamització social i cultural del barri i de la societat. Heura organitza activitats culturals per dates tan senyalades com el Dia Internacional contra l’Alfabetització, el Dia Internacional dels Drets Humans o el Dia de la Dona Treballadora. Però Heura no s’aïlla en ella mateixa i també en participa, per exemple, de l’organització de les Festes Majors en col·laboració amb la Coordinadora d’entitats VERN, en les diverses mostres d’entitats patrocinades per l’Ajuntament de Barcelona, en seminaris i conferències, etc. Per últim porta a terme projectes de caràcter local, autonòmic i europeu per tal de promoure el paper de la dona no acadèmica en la societat.
El voluntariat és un pilar important per dur a terme totes les activitats de l’associació, tant les formatives com socioculturals que Heura en realitza. Actualment hi ha més de 70 persones que col·laboren amb l’entitat. El perfil del voluntariat és molt divers: des de mestresses de casa a professores universitàries. A més, Heura disposa d’un equip de persones contractades per dur a terme tasques administratives i de dinamització pròpies de l’entitat.
Heura és una entitat molt arrelada al barri, que porta més de 25 anys lluitant per fomentar la presència i participació de les dones no acadèmiques en la societat. El seu treball ha estat reconegut i premiat en nombroses ocasions, per entitats tant nacionals com internacionals.