Eva Yufra i Triana Doce, són dos artistes que desprès de mès d’un any d’investigació han posat en marxa un espectacle que uneix la dansa i la memòria històrica, en un recorregut en un espai únic de Sant Martí.
L’estrena va ser durant tres dies, el cap de setmana del 10 al 12 de juny, i van participar les persones apuntades, unes 15 per sessió. Durant gairebé dues hores ens van mostrar audiovisuals del barri, una perfomance-dansa de la parella d’artistes, que interpretaven l’audio de diferents entrevistes, la majoría dones que van viure a les barraques del Somorrostro o d’altres, i treballaven a sant Martí. Després van pujar els 300 esglaons de la torre fins a la terrassa, y als diferents nivells, cadascuna de les artistes ens explicaven una mica sobre l’historia dels protagonistes i sobre anècdotes de la relació que van establir amb les persones entrevistades. Cal destacar que els assistents van poder gaudir d’un espectacle global molt recomenable, amb moments en que els records i la dansa ens van emocionar d’una manera especial.
Tant Eva com Triana, que provenen d’Argentina, però viuen en Barcelona, des de fa molts anys, quan es van introduïnt en les histories viscudes, es van adonar que “Hi ha tantes històries al Poblenou com a persones que l’habiten. I hi ha tants universos que es despleguen dels relats, que podem imaginar-nos una infinitat de records que poblen cada racó del barri. Però, com podríem submergir-nos en aquesta memòria que ens identifica?”. I per respondre a aquesta pregunta van crear; “Aquí, Abans”, que ja és una realitat que escenifica un recorregut per l’antic Poblenou, a través de testimonis reals dels qui van viure i viuen aquí.
Es tracta, doncs, d’una obra multidisciplinar que reuneix Arquitectura, Dansa, Vídeo, Fotografia i que va estar pensada per ser representada a l’interior de Torre de les Aigües: “Un escenari perfecte per a narrar en cadascun dels seus racons aquelles anècdotes personals que van succeir en algun lloc emblemàtic del barri”. Però, i tal com esn explicaven: ” Tambè es pot traslladar a altres espais del districte”.
Aquesta proposta innovadora s’ha pogut portar endevant gràcies al suport de l’Arxiu Històric del Poblenou, al Centre Cívic Can Felipa i al grup de Memòria Activa de la Gent Gran: Així ho explica Norberto Sinatra, coordinador del projecte “Memòria Activa a Sant Martí”, que va posar a disposició de les artistes els testimonis de primera mà d’algunes de les persones grans participants. “Recopilar entrevistes als testimonis reals dels avis i sobre tot de’avies del Poblenou, ha sigut un projecte apassionant, en el que tothom va participar amb molta ilusió.
Les autores tambè agraixen la col·laboració de Jordi Fossas com a responsable de l’Arxiu Històric, per ajudar-les a buscar a posar en marxa un guió innovador, “per escenificar la memòria de la ciutat per mitjà d’històries individuals, articulant diferents llenguatges com el performàtic i audiovisual, en un espai emblemàtic”. Aixo va permetre a les autores: “donar visibilitat a problemàtiques del passat plantejant paral·lelismes amb la realitat actual, buscant que la veu personal del protagonista de la història pugui generar un vincle, una empatia, transmetent l’emoció d’una època a Barcelona” .[info a Aqui i abans]