Xerrada i presentació exposició, dijous 26 d’octubre.
Sobre “Les dones rurals del nord del Marroc: vulneració dels drets de les artesanes rurals”. va parlar la Salwa El Gharbi, Activista social, feminista, consultora, formadora y ex diputada del Parlament a Catalunya. També va parlar Josep Maria Navarro, fundador i membre de Sodepau I Aline Delphine i Pau Bofill que van presentar el projecte que tenen al Marroc, i de l’exposició fotogràfica (Aethnic).

Aquesta Jornada va tenir lloc el dijous 26, de 17 a 19h , a Ca l’Isidret, i forma part del projecte anual finançat per l’Ajuntament de Barcelona “Promoción de la igualdad de género y la autonomización económica de las cooperativas de mujeres de la provincia de Chefchaouen (Marruecos)“ dins del programa de Justícia Global de l’Ajuntament. Amb aquesta jornada es pretén apropar la realitat de les dones artesanes rurals de les províncies de Chefchaouen i Ouezzane, en quant als seus reptes i oportunitats per definir un futur diferent en quant al seu dret de participar en la seva societat de manera més igualitària i justa.
Salwa El Gharbi va comentar les dificultats que continuen tenen les dones rurals per tenir accés a la propietat legal de les terres i va explicar que segons l’organització internacional de la FAO el 70% de les explotacions agrícoles qui són de fet majoritàriament terres de propietat familiar, i la major part de la mà d’obra en aquestes terres pertany a dones.
Hi ha un element que es diu les terres sulaliyat o les terres col·lectives, aquestes pertanyen a persones unides en un mateix grup ètnic (més de 4.000 tribus a tot el Marroc) i estan regides per una mena de dret consuetudinari que limitava la seva herència o explotació als descendents homes.
Però segons la ponent, malgrat les dificultats i les discriminacions masclistes, les activistes
rurals “van aconseguir drets i reconeixement enmig d’aquestes circumstàncies”
La Jornada va tenir com a objectiu generar un espai de diàleg i reflexió per analitzar la
problemàtica i les oportunitats de les dones rurals artesanes del nord de Marroc, en quant a la
vulneració dels seus drets i alhora la potencial oportunitat que l’associacionisme a través de les
cooperatives de dones pot generar quan es relaciona amb un turisme responsable amb el
territori, les persones i la cultura.

En el decurs de la trobada també es va presentar la realitat en la que conviuen les dones rurals que treballen l’artesania en quant a la vulneració dels seus drets humans, i es va tractar la
realitat de l’economia social i solidària a la regió com una activitat de desenvolupament important per generar canvi social i inclusió social.
A la Jornada també es va abordar les premisses fonamentals per a la co-creació d’un tipus de viatge turístic ( de que informarem més endavant) que aboca i promociona la descentralització de les activitats turístiques del nucli urbà de la zona de Chaouen, afavorint una major participació inclusiva, i repartint els beneficis de la indústria turística de manera més equilibrada i justa entre el món urbà i rural, i entre homes i dones.
En el decurs de la trobada també es va presentar la realitat en la que conviuen les dones rurals que treballen l’artesania en quant a la vulneració dels seus drets humans, i es tractarà la realitat de l’economia social i solidària a la regió com una activitat de desenvolupament important per generar canvi social i inclusió social. La Jornada v aborda les premisses fonamentals per a la co creació d’un tipus de viatge turístic que aboga i promociona la descentralització de les activitats turístiques del nucli urbà de Chauen, afavorint una major participació inclusiva, i repartint els beneficis de la indústria turística de manera més equilibrada i justa entre el món urbà i rural i entre homes i dones. [+info]
Mes info al mail: info@aethnic.org