És un servei per acollir nens i nenes de famílies que ho demanin, un projecte innovador que vol continuar
Les famílies, i sobretot les mares monoparentals que ho necessiten poden comptar amb un espai de cura i atenció per hores dels seus nens i nenes al Casal del Barri del Besòs (Carrer de Cristóbal de Moura, 232), una vegada s’ha acceptat la seva petició.

CONCILIA és un projecte pilot de canguratge, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona en el marc d’un Pla de Xoc Social en resposta una resposta a la situació d’emergència social. Des de Pla de Barris de Barcelona i l’àrea de Drets Socials s’impulsa el servei de suport a la conciliació. La iniciativa ha suposat la contractació de 18 educadores.

El projecte funciona Sant Martí des del passat 10 d’octubre, al Casal del Barri Besos. Es va decidir aquest barri, com el més indicat per atendre una zona del districte especialment necessitada. El principal objectiu del projecte és proporcionar suport familiar per la conciliació amb la feina, la formació, o la cerca d’ocupació o per a dedicar-se temps a si mateixes o al seu entorn familiar, fora de l’horari escolar.
Aquest servei s’ofereix a 6 barris de la ciutat, per a uns 48 participants simultàniament, durant 7 dies a la setmana (tardes i caps de setmana). Dona molta importància al fet que les nenes i nens gaudeixin i aprofitin el temps mentre hi participen. “Sobretot – subratlla la responsable del projecte Maria Viñolo – volem proporcionar a la infància un temps d’oci de qualitat, amb activitats pedagògiques adaptades a les diferents edats, basades en valors com la coeducació, la participació, l’educació ambiental, la interculturalitat, l’educació emocional i l’art”.

Cal tenir en compte que CONCILIA és un projecte pilot que de moment només té previst dur-se a terme fins el mes de febrer, encara que es demanarà la seva continuïtat. Ara com ara, es desenvolupa a 6 barris de Barcelona: Besòs – Maresme, El Raval, La Marina, Trinitat Vella, Zona Nord i La Verneda i la Pau. Cada barri disposa d’un equipament concret, dirigit per professionals. Segons el barri, l’aforament varia segons les característiques de l’equipament adaptades a les mesures de la COVID. Concilia aplica un protocol propi supervisat per l’Agència de Salut.[Consultar Inscripció]
Activitats diverses formatives i d’oci
Al Besòs-Maresme l’equip són Ada, Irene i Ariel es van alternant cada dia incloent els caps de setmana per atendre els infants amb una proposta de programació educativa adaptada a les diferents edats i necessitats.

“Al Besòs Maresme – explica Irene Ortiz– cada setmana el nombre de famílies inscrites va augmentant, i actualment, amb un mes en acció estem dins de la previsió marcada, encara que a l’ésser un projecte pilot encara és aviat per a poder extreure conclusions. Els caps de setmana aquest equipament del Besòs – Maresme està molt demanat. Per a nosaltres és una feina molt estimulant, perquè cada dia ens hem d’adaptar a realitzar activitats per edats diferents i en el mateix espai. Hem de copsar l’ànim dels participants, i sempre que podem fem activitats a l’exterior segons recomanacions COVID i per fer xarxa”.
El servei és gratuït i les persones acudeixen derivades per Serveis Socials, escoles, Pla de Desenvolupament Comunitari, XARSE, Som Barri AREP… o s’inscriuen. “Algunes persones també venen directamental Casal de Barri perquè tenen coneguts que han fet ús del servei, perquè ens han vist a algú anunci – i destaca Maria Viñolo, responsable i coordinadora del projecte, a través de la cooperativa Incoop, i ens explica que: “entre les dones usuàries s’està creant xarxes de relació i suport mutu i un coneixement més gran del serveis derivadors d’ajuda: A més‘ s’està aconseguint que el projecte s’instauri a cada barri i sigui conegut”. S’exigeix compromís i responsabilitat, “i si un dels participants no pot acudir a la cita i portar al seu nen o la seva nena, ha d’avisar amb temps, perquè un altre nen o nena pugui ocupar la plaça”, subratlla Irene.
Hamane Lahjaouzi, porta a la seva filla Yousra de P3, des del l’inici del servei. Ella se’n va assabentar molt aviat perquè és professora d’anglès i àrab del casal, i malgrat que porta temps sense donar classes, necessita hores per formar-se i cercar una feina. “La meva filla està molt contenta d’estar aquí a les tardes, i li encanten les activitats que fa. Per la meva part coneix a algunes mares del barri, que com jo, hem vingut des del Marroc, per re-agrupació familiar, i no tenim suport familiar a Barcelona, i necessitem molt aquest servei”.

Els motius pels quals s’estan sol·licitant els canguratges són diversos: treball, cites mèdiques, tràmits administratius i reunions. També hi ha moltes mamàs i famílies que utilitzen el servei per a la seva pròpia cura i el seu temps de respir. “En el meu cas també em permet dinamitzar i dedicar temps a un grup de dones marroquines al barri”, afegeix Hamane.
Al Besòs Maresme les usuàries són veïnes del barri, dones immigrants i mares que no poden conciliar, com les mares monoparentals i las que han patit violència de gènere i estan re-orientant soles les seves vides.
Fotos: Ajuntament de Barcelona i Julia L. Tremols
Podeu veure el Vídeo d’inicis del projecte a BTV