“Pensem-nos” és un taller obert per desmontar els rols de gènere i donar alternatives.
Deixar la masculinitat tòxica és possible: “Els feministes no estan ben vists, però vull ser part del canvi”, i així ho explica un participant i usuari del Centre, en un article de Sandra Vicente, publicat a Diario.es. Podeu consultar l’article i veure el Vídeo a Món Comunicació.
L’Ajuntament de Barcelona va presentar el centre a finals del 2021, per a treballar amb homes que volen desmuntar els rols de gènere a través de formacions, tallers i grups de suport. I aquest trimestre s’han iniciat els tallers i formació. En aquest cas es tracta d’un taller mixt, amb unes 6 dones i 11 homes.

Santiago Feinmann té trenta anys i, des que el feminisme va començar a guanyar força, es va adonar que ell, com a home, també està interpel·lat pels rols de gènere. “Són coses que assumeixes. En alguns casos són privilegis i en altres mandats hegemònics que ens diuen com hem de procrear o com ha de ser la nostra sexualitat”, explica. El jove és conscient que aquests rols no sols l’afecten a ell, sinó que tenen incidència en com es relaciona amb altres homes i també amb amigues o parelles. “Volia identificar els meus micromasclismes i privilegis, però no trobava cap espai per a treballar-lo de manera segura”, reconeix.

Per això que, fa unes setmanes, es va inscriure en un dels cursos que ofereix Plural, el centre de noves masculinitats que ha impulsat l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’un espai obert a tota la ciutadania per a treballar els rols de gènere que tant dones com homes tenen assumits. El centre es va posar en marxa el novembre passat amb formacions en línia i dirigides a serveis municipals, escoles o entitats. Però ara comença a oferir cursos presencials oberts a qualsevol persona que resideixi, faci feina o estudiï a la ciutat, independentment d’on estigui empadronat.

“El feminisme s’ha de treballar de manera transversal, posant el focus en aquells llocs on els rols de gènere són molt rígids, com són la criança o la infància”, afegeix Laura Pérez. Es mostra d’acord Begonya Enguix, qui considera que l’única manera d’aconseguir la igualtat efectiva és interpel·lar a aquelles persones, a aquells homes, que no ho creuen necessari. “És difícil arribar a ells, però si les persones que estan al seu voltant ja s’han format i desconstruit, poden ser agents de canvi i alterar les pautes de relació”, explica l’antropòloga, que afirma que, a vegades, no riure’s de la broma masclista d’un amic pot tenir molt més efecte que un congrés feminista. (…)
De fet, segons assegura Enguix, antropòloga i professora dels estudis d’Art i Humanitats de la UOC, és normal que moltes dones no se sentin còmodes comptant amb homes en les files feministes. “És lògic no voler besar la mà que t’ha pegat”, alerta. “A més, també suposa haver de vigilar que, a partir d’ara, els homes no s’apropiïn d’aquesta lluita i portin la veu cantant”. Així i tot, ella es mostra a favor d’un feminisme incloent perquè, a pesar que no suposarà que les dones tinguin menys treball, incorporar als homes a les formacions i debats significarà que “el gènere deixarà de ser només una cosa de dones”, apunta…[+info a Diario.es]
+INFO
->Sobre l’inauguració del Centre, consultar santmartiambveudedona.cat
->Sobre el centre: BTV.
->Feminisme i homes. BTV-> Sobre ben
-> Sobre Begonya Enguix: Blogs UOC.