“Què volem a Can Ricart?”: és una pregunta que s’ha intentat respondre en una taula de debat.
A aquesta jornada del dissabte 11 de maig -per a repensar conjuntament sobre el recinte industrial de can Ricart- es va convidar a participar a tothom. Va ser una jornada completa, amb passeig informatiu per tot el recinte, tallers, urna de participació, dinar col·lectiu, i a la tarda, Taula de Debat.

“Organitzat pel la Plataforma SALVEM CAN RICART , liderada per la Taula Eix Pere IV, el casal de joves del Poblenou i el nou agrupament escolta L’Avenc.
A la taula rodona va participar com a moderadora Maribel Rosselló, de la Taula Eix Pere IV, i en Joan Salgado i la Georgina Boixet per el Casal de Joves.
La Taula rodona es va titular: “quin futur li espera a can Ricart?, i van ser invitats Josep Maria Montaner, conseller del districte i Carles Martí, responsable del projecte de l’Universitat de Barcelona. Ambdos van tractar d’explicar els perquès de l’estat de la questió, la paralització de qualsevol acció de millora, i el retard en explicar publicament el que preveu en futur proper.
La lluita per recuperar per usos socials el recinte fabril més gran del Poblenou, ha comptatamb un llarg procés de reunions. i movilizacions. Abans de realitzar aquesta jornada es va firmar el Comunicat_ Manifest ja han donat suport més de 45 entitats veïnals ( la majoria d’elles amb seu al Poblenou). Es vol recuperar l’oblit institucional sobre Can Ricart i demanar la posada en marxa d’actuacions concretes ja, per a parar la “decadència” del recinte. Cal tenir en compte que davant de l’abandonament de l’espai, l’eix Pere IV’ i la comissió de Joves del Casal ja ha fet propostes concretes.

La ruta informativa per tot el recinte la va portar Joan Maria Soler, de l’Associació de Veïns del Poblenou, i membre editor de la revista: “El Poblenou”. Soler ens va ressumir en diverses aturades per diversos llocs que estan tancats al públic, un resum de l’història industrial i reivindicativa dels ultims anys. “Desde fa moltissims anys- comentava- demanem una rehabilitació integral dels espais i la posada en marxa de les naus buides que actualment hi han a can Ricart, per a usos veïnals i socials”. Gràcies a les seves explicacions, molts ens va enterar per primera vegada del que ha passat durant molts anys a Can Ricart, i van poder constatar la seva degració, però també les possibilitats que ofereix aquest inmens espai, que és el recinte industrial més gran del districte de Sant Martí. Actualment només dona vida social a un 10 % de l’espai, amb L’Hangar ( Residencia temporal d’artistes), el Casal de Joves i el local de l’Eix Pere IV.


A la taula, després de la intervenció dels ponents, van intervenir representants dels partits polítics i moltes veïnes i veïns assistents, representatius de les organitzacions firmants del Manifest.

Consulteu el MAPA EMOCIONAL, que elabora l’Associació Els Fumats i cliqueu en records reivindicatius el 230 ( entrevista a J.A. Soler) i el 221 (Record de Radio Paka) . Consultar reportatge de BTV, del 2018.
Per a saber més sobre l’història de Can Ricart, consulteu l’article de Xavier Theros al diari ARA: “La segona vida de Can Ricart“
