Les dones van tenir un paper molt important a la Cooperativa
El nou menjador social i solidari Gregal estrena instal·lacions, àmplies i professionalitzades, per oferir més de 250 àpats diaris a persones en situació de vulnerabilitat. Ha sigut el projecte estrella del Pla de Barris 2016-2020 i s’ha invertit més d’un milió d’euros per impulsar-ne la transformació.

El nou menjador social i solidari Gregal, ha començat a funcionar aquest dilluns 14 al local de Rambla de Prim 74-76. Ho fa amb les instal·lacions totalment renovades i amb l’objectiu de convertir-se en un equipament de referència al barri del Besòs i el Maresme.
Per celebrar l’inici de la nova etapa, dissabte es va celebrar l’acte inaugural amb un programa d’activitats obert al barri en el qual van participar els protagonistes de la històrica cooperativa Gregal, veïnat i representants de l’administració que han impulsat el projecte de futur de Gregal. [Mireu el vídeo de l’acte d’inauguració a BeTeve.]

Una història de lluita que cal recordar-
Gregal va néixer com a escola a la Rambla Prim, el 1961, després de la lluita continuada del barri del Besòs per aconseguir-la. Si consulteu els documentals realitzats per l’observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) : En primer, Memòria per les pioneres, que eren la majoria dones, i alguna com Rosa Andreu explica molt bé: “La lluita per dignificar el barri, reclamar escoles i espais públics va ser molt llarga, però a la unitat del veïnatge van aconseguir l’escola, que va comptar amb l’activisme de molts pares i mares”. La Cooperativa, quan es va fundar, sempre ha sigut autogestionada i totes les decisions es prenen en assemblea. D’altra banda, com es pot veure en aquest mural, les dones sempre han sigut protagonistes des dels inicis i a la cooperativa, I ara, Tania Cervera, representant de les noves generacions, és la responsable del nou menjador [Mireu: Memories]

Una coooperativa solidaria que repartia àpats
La cooperativa s’ha compromès a arribar als 250 àpats diaris, diaris a persones en situació de vulnerabilitat mitjançant el conveni de col·laboració amb l’àrea de Drets Socials de l’Ajuntament. Però aquesta setmana han començat amb 60. Als últims anys a més també ha format part de comissió de solidaritat, i sempre han comptat amb personal voluntari, però per portar endavant aquest projecte, s’han hagut de professionalitzar i oferir càterings a associacions, entitats, i empreses. “Continuarem amb servei de carmanyola, per a les persones que no puguin venir. Aquesta pràctica adoptada durant la pandèmia de coronavirus va continuar durant el temps que el menjador ha estat tancat a causa de les reformes.

S’ha renovat la cuina, la sala del menjador amb capacitat per a una seixantena de persones i la formació dels treballadors i treballadores, permetrà oferir més de 250 àpats.
Un equipament obert al barri
El local que acaba d’obrir les portes, és la seu de la cooperativa Gregal i el magatzem del menjador. Però amb l’objectiu de superar el model clàssic de menjador social, la segona edició del Pla de Barris entoma també la reforma del local de la cooperativa on va començar al carrer de la rambla de Prim22-24, on es va crear inicialment el menjador l’any 2012. Es vol habilitar aules de formació i altres serveis oberts tant als usuaris del menjador social com al veïnat i entitats del barri per tal d’engegar projectes d’inserció laboral i social a través de Barcelona Activa.
A banda, Gregal és un dels projectes que l’Ajuntament de Barcelona ha seleccionat per constituir l’anomenada xarxa d’Espais Alimenta que impulsa un nou model d’alimentació social a la ciutat basat a garantir l’accés a una alimentació saludable, sostenible i de proximitat [+info ]
*Mireu el reportatge emès a Informatius TV3, després de publicar aquest article: “La cooperativa Gregal reparteix 430 menús diaris amb les instal·lacions renovades amb el pla de Barris“