Un informe del Síndic de Greuges alerta que els videojocs i les xarxes socials perpetuen rols sexistes que després reprodueixen nens i nenes
Amb el titol: “Els estereotips de gènere a la infància es connecten a la xarxa”, Laia Planchart Ramos ha publicat a Social.cat, aquest article
Avui en dia, els infants tenen accés generalitzat a Internet. Tot i això, la xarxa no està exempta de reproduir els estereotips de gènere que es donen a la vida fora de línia, un fet que acaba determinant la manera en què nens i nenes utilitzen de forma diferenciada aquestes tecnologies. Segons un informe del Síndic de Greuges de Catalunya, els nois accedeixen a internet sobretot per jugar videojocs, els quals, sovint, perpetuen estereotips i rols sexistes. En canvi, les noies fan un major ús de les xarxes socials i altres eines on el que imperen són uns cànons de bellesa que les indueixen a la comparació social. Al Social.cat parlem amb expertes i investigadores sobre la representació de les dones a la indústria tecnològica i les conseqüències que tenen en el jovent uns estereotips de gènere que també es connecten a la xarxa.

La digitalització ofereix als infants i adolescents accés gairebé universal a multitud de continguts i productes audiovisuals. Tal com assenyala l’informe sobre La protecció dels infants i els adolescents en l’entorn digital, publicat pel Síndic de Greuges, aquest accés a internet suposa un avenç i té connotacions positives, ja que garanteix el dret a la informació, a la llibertat d’expressió i de pensament i el dret a l’educació dels joves. No obstant això, l’entorn digital comporta perills i riscos que vulneren el dret d’un correcte desenvolupament de la salut i de la integritat dels infants i adolescents. Per exemple, hi ha continguts nocius que visibilitzen i difonen els rols i estereotips de gènere que estan presents en els productes audiovisuals, que els més joves consumeixen a través d’internet (…)
Els estereotips de gènere que imperen en la societat s’han traduït en diferències en l’ús de les TIC en funció del sexe
L’ús dels videojocs està molt estès entre el públic juvenil, però alguns jocs encara perpetuen rols sexistes i transmeten una visió hipersexualitzada de les dones. Avui dia encara hi ha videojocs que representen als personatges femenins com una figura indefensa que necessita ser “salvada” per un personatge masculí, perpetuant així els rols de gènere establerts socialment (…).
Continúen les intervencions d’Alejandra Rastrilla, investigadora UPV (País Vasc), Gisela Vaquero, fundadora de Women in Games ES, Milagros Sainz, de GENTIC (UOC)
[Seguir llegint al Blog de Món Comunicació]
Mireu el reportatge anterior publicat a aquesta web de santmartiambveudedona.cat