Un grup d’entitats ha escrit a l’Ajuntament de Sant Martí amb la demanda oficial.
Aquesta petició que ara circula per Change.org i es demana firmar, liderada per l’associació de veïnes i veïns Maresme, la subscriuen moltes entitats d’aquests barris de Sant Martí, tant associacions de veïnatge com culturals, que volen que els terrenys al voltant de l’antiga fàbrica de tints, que hi és a Cristobal de Moura, amb Josep Pla, es converteix en un gran parc i la fàbrica en un centre cultural i social autogestionat per una coordinadora d’entitats. (*)

Precisament les companyes de ParayporMujeres, associació integrada al Consell de les Dones, promou des de la seva creació el 2013, aquesta lluita i són les que han posat en marxa la campanya en Change.org , on expliquen la petició, però sobretot la història de la reivindicació, que aporta una recerca molt ampla sobre els espais públics a la zona. Han comprovat que no ni hi ha parc de grans dimensions pels voltants. A prop del mar hi ha el Fòrum, però és un parc de formigó , i no es considera gens assequible, ni proper als habitatges del barri. Podeu consultar la seva WEB. On trobareu tota la info i el PDF enviat a l’ajuntament.
Cadena humana intercultural per a reivindicar l’espai
La primera acció col·lectiva i comunitària es va fer el 17 d’octubre del 2021, es va formar una cadena humana al voltant de l’espai, en la que van participar unes 100 persones de diversos orígens i procedències. Es van desenvolupar activitats per a la gent adulta, la gent gran i per als més petits. Després de la cadena humana els participants van crear bombes amb llavors que es van tirar dins del recinte perquè creixen tota mena de plantes.

Cal tenir en compte que segons explicaven alguna veïna del barri, l’esplanada que es reivindica ja estava prevista que es convertís en parc verd en el Pla de barris oficial, fa 10 anys, però sembla que ho volem canviar per a crear oficines grises i modernes i habitatges de luxe. “En aquest terreny, sense ús des de fa més de vint anys, les veïnes del barri hem proposat que es faci una zona verda de qualitat, no que es planti gespa en les voreres dels carrers, sinó que es faci un gran parc en aquest tros al voltant de l’edifici, on es pugui jugar a la pilota, passejar als gossos, fer pícnics, concerts a l’aire lliure, activitats artístiques i culturals variades, etc”. Malgrat la reclamació oficial que s’ha fet, encara no han tingut cap resposta positiva.
Enguany en la zona s’han començat a construir pisos de luxe, pisos turístics i modernes oficines, sense tenir en compte fer zones verdes àmplies i de qualitat. Tampoc han proposat crear espais públics per a les arts ni per a la joventut, com també anem sol·licitant en la zona des de fa sempre.
A l’antiga fàbrica es vol el Centre Pau Donés
Des de Paraypormujeres, s’ha proposat anomenar Pau Donés a l’edifici que es reclama com a espai per a joves, però també hauria d’integrar espais per a col·lectius de dones i entitats LGTBI del barri, que des d’aquesta associació van sol·licitant a l’Ajuntament de Barcelona des de 2013.

Perquè han escollit el nom de Pau Donés? Segons explica Judith Diaz Garcés, activista feminista i promotora i coordinadora d’activitats eco-culturals i LGTBI d’aquesta associació, quan es va inaugurar Diagonal Mar, Pau Donés va venir a actuar al carrer amb el seu grup Jarabe de Palo i abans de començar a cantar va sol·licitar directament que es creessin espais públics i accessibles perquè es pugui aprendre música de manera gratuïta i solidària a la ciutat de Barcelona, ja que no hi ha equipaments “gratuïts”, ni sales d’assaig “gratuïtes” o escenaris públics on qualsevol pugui pujar i tocar sense pagar. A més, Pau col·laborava directament amb diverses entitats de música solidària en diversos països per a joves sense recursos.
“Ara volem homenatjar aquest artista, que va sorgir amb els seus propis mitjans dels carrers de la ciutat, sense gairebé recursos i afavorir la creació d’espais autogestionats públics que promoguin de veritat les arts, espais oberts a la ciutat, començant en el nostre barri aprofitant aquest genial edifici històric, i que després es repliqui el mateix model en cada barri de la ciutat, de Catalunya i de tota Europa”, explica Judith.
Però a més a més, les dones d’aquest grup i de les associacions de veïns també reclamen que al parc se’l posi el nom d’una dona destacada, d’acord amb la comissió de gènere del nomenclàtor.
(*) Aquest projecte compta amb el suport de diferents associacions de Sant Martí com AVV Maresme, ONG associació cultural Paraypormujeres, AVV Paraguay-Perú, AVV Diagonal Mar, AVV Provençals Mar, El Movimiento Diagonal Mar, etc.
+info
* La petició a l’Ajuntament en PDF la trobareu a Paraypormujeres.
- Info de la concentració cadena humana octubre 2021. I també a BeTeVe.