Fugit es un muntatge de denùncia en el que van participar un nombrós grup de persones que es van convertir en refugiats amagant-se pel diversos llocs del Poblenou

“Fugit” és una obra de teatre al carrer la companyia Kamchàtka sobre les conseqüències dels conflictes armats que promociona Metges sense Fronteres (MSF) gràcies al suport de i l’Agència Catalana de Cooperació al desenvolupament (ACCD), i a la col.laboració de l’Ajuntament de BCN, i que té com a objectiu reflexionar sobre la situació dels milers de persones que cada any es veuen obligades a fugir a causa dels conflictes armats, la persecució i la violació dels drets humans.(*)

A les persones que estaven apuntades a la representació serà es va citar al modern l’hotel TwentyTú, el dissabte 12, als 16 hores, i el diumenge 13, a les 11 del mati, i a les 16 hores. Des d’aquest lloc, uns estranys guies asustats i de mirada perduda ens van guiar pel barri i ens van fer entrar i sortir de fabriques amb interiors desbastats.
I en una espècie de magatzem obscur, ens van treure la documentació i els mòbils. Amb la nostra identificació, una pinça ben visible a la roba, ens feien córrer i amagar-nos en llocs determinats. En una cantonada qualsevol ens van fer pujar a un mini bus, i col·locar-nos a terra tapats amb llençols blancs. Aquests moments que van durar mes de 10 minuts de “viatge” pels carrers, van ser els que van acabar posant-nos a la pell dels refugiats que van ocults a camions u altre tipus de transport.
Un cop arribàvem a l’Hangar del Poblenou, després de la ‘celebració’ amb aigua i llençols, que simbolitzava el retrobament amb els familiars o l’arribada a un lloc segur, els guies ens acompanyaven a l’interior, ens embenaven els ulls i ens feien avançar en fila índia fins a un pati interior abandonat. Allà, un a un, ens agafaven suaument per les mans i ens deixaven en una cadira o estirats a terra, ens feien una abraçada molt càlida, i marxaven.
Com a “protagonista ” d’aquesta impactant muntatge tothom arriba a sentir les sensacions de por, arbitrarietat e incertesa que experimenta qualsevol persona que es veu obligada a “fugir” Kamchatka aconsegueix apropar als ciutadans a aquesta experiència que ens he acostumat a veure mil vegades per les televisions i que sembla que ja no es afecti.
Consulteu el reportatge: “Metges sense Fronteres apropa als ciutadans la vivència dels refugiats”, de BTVnoticies: en un muntatge teatral.
Resum de l’obra
(*) Durant unes hores, els carrers de Barcelona ( o d’altres llocs) es converteixen en l’escenari d’unes persones que, tot fugint, lluiten amb l’esperança d’un món millor. Amb aquesta iniciativa, Metges Sense Fronteres vol generar una reflexió sobre els moviments de població, i apropar les històries humanes que hi ha al darrere, més enllà de les xifres. Es tracta d’una obra de teatre itinerant que permet als espectadors posar-se a la pell de les persones refugiades, i els convida a mobilitzar-se i implicar-se amb les organitzacions que, com MSF, presten ajuda humanitària a víctimes de conflictes i posen les bases per a transformar la situació. Amb aquesta iniciativa, Metges Sense Fronteres vol generar una reflexió sobre els moviments de població, i apropar les històries humanes que hi ha al darrere, més enllà de les xifres. Es tracta d’una obra de teatre itinerant que permet als espectadors posar-se a la pell de les persones refugiades, i els convida a mobilitzar-se i implicar-se amb les organitzacions que, com MSF, presten ajuda humanitària a víctimes de conflictes i posen les bases per a transformar la situació. Podeu consultar + sobre l’0bra i els artistes, a la info d’anteriors representacions a Escena Poble Nou 2015