El programa de TV3 Sense Ficció va emetre un documental sobre el Poblenou, gràcies a la col·laboració dels activistes i experts del Barri.
Es molt recomanable veure (si no s’ha vist) o tornar aquest documenta que aprofundeix a través de les entrevistes, imatges antigues i actuals en la situació actual i segurament “futura” del Poblenou.

El documental s’inicia amb la pregunta: “On és el Poblenou?” . Fa només 30 anys, aquest barri era un autèntic desconegut, oblidat entre fàbriques en ruïnes i camions de transport. Ara ha recuperat la platja, s’ha desviat la línia ferroviària i s’han obert carrers. Noves famílies s’han instal·lat al barri, i el turisme l’ha començat a descobrir.[+Mirar Documental a Tv3 a la Carta].

La col·laboració de la gent compromesa
Aquest documental que ha tingut un gran èxit d’audiència, y va se r l’últim que va realitzar la directora, Mireia Pigrau, abans de jubilar-se, i es va preparar durant bastant temps i es va gravar a finals de l’estiu 2019. Per a la seva realització va comptar amb la inestimable ajuda d’activistes d’experts i activistes del barri, com Jordi Fossas (responsable Arxiu Històric Poblenou) Albert Valencia (arquitecte i integrant de diverses plataformes, Nidia Puig (plataforma Ens Plantem), que van facilitar els contactes de diversa gent, veïnes i veïns que viuen diverses problemàtiques.

Assumpta Garcia és la veïna “resistent “ que viu a la caseta unifamiliar al final de la Rambla, i a prop del mar, va ser una mica la protagonista del fil argumental del documental. La van veure al principi asseguda en un balancí antic a la porta de la seva casa observar el pas de la gent i al final en el seu terrat: “Vaig néixer en aquesta cas i espero morir també aquí”, va explicar molt rotunda. Per ella la lluita no ha sigut fàcil, però ha guanyat la seva partida personal a la accelerada gentrificació d’un barri, que com explica l’escriptora Àfrica Rangel , des del 92 va començar a canviar tant que és irrecognoscible, i així ho explica en un passeig dintre del cementeri del Poblenou, un lloc on jugava de petita, i que es protagonista d’alguna de les seves novel·les.

Albert València és arquitecte i activista veïnal i participa en diverses plataformes i entitats del districte. Entre elles destaquem la Plataforma del Pla Urbanístic 22@, que pretén una nova legislació d’aquesta part del districte. “ Ara pel confinament esta tot parat, però nosaltres des del grup de la Taula Pere IV, que també impulsa el projecte de ‘Can Ricart’, seguim treballant i esperem que s’arribi a acords i en el futur es facin les coses de forma consensuada No es pot continuar construint sense parar hotels, i hotels o empreses que acaben amb tot l’urbanisme del barri”.

Per a Les Olimpíades primer, i l’arribada del 22@ després, el van posar en el punt de mira de les noves empreses tecnològiques i dels fons d’inversió. Una oportunitat que va canviar la imatge del barri: s’ha recuperat la platja, s’ha desviat la línia ferroviària i s’han obert nous carrers. Noves famílies s’han instal·lat al barri i el turisme l’ha descobert i prolifera sense parar. Nadia Puig, des de la plataforma ‘Ens Plantem’, que es reuneix a l’Ateneu de la Flor de Maig, i lluita per impedir els desnonaments -ara aturats pel confinament- i aconseguir una normativa de lloguers i d’adquisició d’habitatges que no expulsi al veïnatge tradicional . “La llei actual només afavoreix als grans propietaris i als fons voltor, que han arribat forts, i arraconen, desplacen i foragiten els veïns de tota la vida. Contractes que no es renoven, edificis que és declaren en ruïnes, lloguers desorbitats, petits passatges que s’enderroquen i els seus veïns han de marxar amb ridícules indemnitzacions – explica Nadia Puig.

Antigues naus, solars abandonats i casetes de planta i pis s’estan substituint per grans hotels o edificis d’oficines de 10, 11, 12 plantes i en només 5 anys es preveu que arribaran a 25.000 persones treballant al barri. I el documental es segueix preguntant. “Està preparat el Poblenou per rebre tanta gent?” . Les claus les persones que participen en el documental.
Consulteu el reportaje TV3
Foto, de portada: Crystal Willians, explicant en una ruta en bicicleta explicando el Poblenou.