El Premi Jove de Còmic que ha convocat l’ajuntament de Sant Marti, per a la prevenció i eradicació de la violència masclista ja està en marxa. Aviat sortirà las bases i calendari al BOP.
Cal recordar la programació dels tallers oberts per a joves que s’estan desenvolupant en les biblioteques del districte. El dimecres 20 de juny es farà un taller a la Biblioteca Manuel Arranz (Can Saladrigas) del Poblenou ( mireu la programació al cartell). En aquests tallers es vol informar a tothom – i sobre tot als joves per a que participin- sobre els objetius i significació d’aquest premi, que és la primera vegada que es convoca a un districte de Barcelona. El premi ho estan portant endavant una Comisisó formada del Consell de les Dones, tècniques de la Regidoria d’Igualtat de Sant Martí, i de Dones de Barcelona (CIRD), del PIAD, i experts/es del còmic, entre d’altres.
Aviat sortiran las bases del premi al BOP, es nomenarà el jurat i es farà public el calendari, i ja e spodran acomençar a enviar originals.La proposta d’aquest premi va partir de l’assemblea de Consell de les Dones del Districte, que reuneix a representants de les associacions de dones, a les responsables de la Regidoria de Dones i del PIAD. En aquesta reunió es va valorar que el còmic pot sensibilitzar sobre la violència masclista però, sovint reforça estereotips i fomenta discriminacions de gènere, per això és importat que ens impliquem en la creació d’imaginaris igualitaris i no sexistes.
Amb aquest objectiu, el Districte de Sant Martí, amb el suport del Consell de les Dones, està posant en maxa el Primer Premi Jove de Còmic per a la prevenció i eradiació de la violència masclista. Vinculat al Premi, s’estan oferint un cicle de tallers perquè els i les joves puguin explorar les possibilitats creatives del còmic en la lluita per una societat més igualitària.
Donar protagonisme a la creativitat juvenil
Aquest projecte té com a finalitat sensibilitzar i implicar a les persones més joves en la lluita contra la violència masclista i per unes relacions més equitatives i igualitàries entre homes i dones, a través de l’expressió creativa en un mitjà artístic proper i assequible com és el còmic.
La violència masclista és una greu vulneració dels drets humans que, malauradament, segueix produint-se i perpetuant-se en les nostres societats. La seva eliminació depèn, en gran part, dels canvis que es produeixin en la cultura. Els discursos i les representacions culturals juguen un paper fonamental en l’educació de les persones. Construeixen el nostre imaginari col·lectiu, incentiven les nostres visions i idees sobre el món en que vivim, creen expectatives i desperten il·lusions. Poden ser una eina de transformació i cohesió social al servei de la igualtat de gènere però són també, moltes vegades, un instrument de discriminació i violència masclista, que reforça mites, prejudicis, rols i estereotips i construeix i sosté dinàmiques i estructures d’opressió i exclusió.
En conseqüència, és important incentivar en les persones joves l’anàlisi crítica, el debat i la reflexió entorn de les representacions culturals i la seva relació amb les discriminacions i violències masclistes, així com la participació activa en la creació de discursos i representacions alternatives que fomentin la igualtat i la no violència per raó de gènere. En aquest sentit, el còmic resulta una eina útil, que els hi pot permetre expressar-se de forma creativa per abordar aquestes problemàtiques, partint d’un format que els hi és propi i que tenen a l’abast.
És per això que el Districte engega aquest nou projecte, amb l’objectiu de sensibilitzar a adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’eradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris i no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i de la no violència.