El dijous 3 de maig tindrà lloc la jornada titulada: “La interseccionalitat en les polítiques públiques LGTBI”
Una jornada de tot el dia en Palau Macaya (*) que pretén generar un espai per aprofundir en la discussió conceptual sobre la interseccionalitat i com aplicar-la a les polítiques públiques locals. Se celebra en el marc de la segona trobada del projecte “Interseccionalidad en las políticas LGBTI metropolitanas”, promogut per l’Associació Mundial de les Grans Metròpolis. El projecte reuneix les ciutats de Montevideo, Medellín, Ciutat de Mèxic, Berlín, Buenos Aires i Barcelona, amb la finalitat de produir coneixement comú per incorporar la mirada interseccional en les polítiques destinades a les persones LGTBI, per tant, lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals. L’enfocament interseccional reconeix que les persones, també les LGTBI, estan travessades per diverses desigualtats, i que en aquest encreuament es genera un nou tipus de discriminació diferent que va més enllà de la suma d’aquestes desigualtats.
Què succeeix amb les persones trans afrodescendents o migrants?
I amb les persones grans gais? I amb les dones lesbianes amb discapacitat?
Què passa amb totes elles en contextos de pobresa? En general, les persones que habiten aquestes interseccions es veuen relegades a no rebre resposta de les polítiques públiques construïdes per a una o una altra desigualtat. Transiten d’un servei a un altre trobant mesures segmentades que no responen a la seva situació. Incorporar la mirada interseccional és posar els drets huma de persones oblidades en el centre de les preocupacions de les ciutats.
Programa Jornada
Inaugura Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, i Octavio de la Varga, secretari general de l’Associació Mundial de les Grans Metròpolis.
9.30 h Conferència: “El enfoque interseccional y las políticas públicas” Ponent: Javier Sáez, sociòleg, activista LGTB i expert en drets humans. Presenta: Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI.
11.00 h Taula rodona: “Com incorporem la mirada interseccional en les polítiques públiques de la ciutat?” Marta Cruells, cap de gabinet de la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona. Andrés Scagliola, responsable del projecte “Interseccionalidad de la políticas LGBTI metropolitanas” Montevideo; Gerard Coll-Planas, director del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere. Universitat de Vic, Universitat Central de Catalunya. Modera: Jacqueline L’Hoist , Mèxic.
12.30 h Taula d’experiències “Medidas que enfocan la situación especifica de la gente mayor LGBTI en Berlín”. Florencio Chicote. Berlín. “Xarxa d’Escoles i Instituts per la Igualtat i la No-Discriminació de la Direcció de Feminismes i LGTBI”. Mirta Lojo. Barcelona. “El primer sujeto de reparación colectiva por asuntos de orientación sexual en el marco de la ley de víctimas del conflicto”. Luz Angela Alvarez . Medellín. “Procesos participativos en salud, diversidad sexual i diversidad de género: la experiencia de la ciudad de Madrid”. Sandra Fernández – Madrid. Modera: Pamela Malewicz – Buenos Aires.
14.00 h. Clausura Meritxell Sàez. Tècnica de la Direcció de Feminismes i LGTBI.
Presentació de la l’Activitat complementària 17 h. Documental “El Fil Rosa, en procés”. Projecció i col·loqui sobre els moviments LGTBI.
(*) Palau Macaya, Passeig san Joan