El divendres 22 de març, va tenir lloc la conferència de Luisa Vicente i el debat posterior al Casal Barri Poblenou.
La ‘bombolla del lloguer a l’Estat Espanyol– D’on ve?
El percentatge registrat sobré la població que ha sofert desnonaments l’últim any arriba gairebe al 7%. Podeu consultar la cónica sobre l’esdeveniment que ha publicat Leonor Sedó en 39 y mas.
Mireu el vídeo de la Conferència.
En aquestes dades al voltant del 8 de març, l’Associació Món Comunicació (AMC), organitzadora de l’acte ha volgut posar sobre la taula, com ens afecta a les dones les pujades del lloguer, el difícil accés a un habitatge digne i els desnonaments. I per això ha invitar a Luisa Vicente, experta en economia i activista, que va ser assessora jurídica i econòmica en matèria soci laboral, empresarial i en Recursos Humans, i porta molt temps investigant sobre qui hi ha al darrera de la bombolla del lloguer. [Podeu consultar l’entrevista publicada a Luisa Vicente a La Independent]

I per al debat posterior esperem que assisteixen participants de entitats molt actives al Poblenou, com “Ens Plantem”, i altres que treballen a l’àmbit de ciutat, com la PAH, o el Sindicat de Llogaters, que poden ocupar la fila zero en la sala del Casal del Poblenou, per explicar les seves experiències (*).


Els desnonaments estan augmentant de forma alarmant i imparable:+. Malgrat la bona disposició a aturar-los per part d’entitats i d’alguns ajuntaments, com el de Barcelona. La pujada dels lloguers afecta famílies i a persones sense recursos, sobre tot a moltes dones i als seus fills, que no tenen on traslladar-se. Però també afecta als ‘mileuristes’ que no es poden permetre accedir a un habitatge pels preus prohibitius del mercat “. I Vicente, es pregunta, perquè l’especulació amb els preus de lloguer és ara per ara la millor inversió, i qui hi ha al darrere d’aquesta excessiva pujada de lloguers a Barcelona i altres ciutats importants del país?
Segons la nostra conferenciant, cal denunciar i lluitar contra la bombolla del mercat del lloguer, tenint en compte qui hi ha al darrera, “perquè no l’han creat les persones que lloguen un habitatge, o les famílies que comparteixen o lloguen els seus habitatges al turista vocacional”. Quan hi ha una pujada forta de preus “por ser que alguns es beneficien de la situació, però, la ‘bombolla del lloguer’ produeix beneficis milionaris i te noms i cognoms”.
Tal com van publicar al Blog de Mon Comunicació, sobre la seva ultima xerrada , on Vicente ens descobreix qui controla aquesta qui al darrera d’aquesta bombolla, d’on ve i on es pot portar. Al darrera de molts noms d’imobiliaries estrangeres de noms tan pomposos com…Blackstone; Cerberus, KKR o BackRock, estan empreses i especuladors (testaferros) de l’estat espanyol, així com els més importants bancs (alguns dels rescatats) i la nostra apreciada La Caixa, sobre tot a la nostra ciutat.
“L’ habitatge s’ha convertit en el principal actiu financer dels Fons d’Inversió, sobre tot per a les SOCIMIS, empreses d’inversió exclusivament immobiliària i obligades a destinar almenys el 80% dels seus immobles al lloguer. Els bancs espanyols han despertat igualment al furor SOCIMI, i molts ja participen en el negoci del lloguer que ha enlairat amb força a Barcelona. En aquestes empreses tenen participacions banc com: Santander, BBWA, Banca MARCH , BANKIA i uns altres. Segons Vicente, “La política estatal ha afavorit la bombolla del lloguer, i la sortida d’aquesta situació només depèn de la política”. I com veien els socialistes no han volgut ni tan sols limitar els preus de lloguer ni la duració dels contractes, que podrien ajudar una mica a controlar una mica la situació. De la seva part tant la Generalitat com l’Ajuntament, estan posant en marxa mesures de control. Però els desnonaments segueixen a l’ordre del dia, i afecten a tots els barris. La pujada del lloguer afecta als que son desallotjats per impagament de la renda, amb desenllaços a vegades tràgics, com el suïcidi, i que ve succeint de manera alarmant des de 2008. Les dades del CGPJ ( Consell General del Poder Judicial) llança la xifra de 60.754 desnonaments en 2017. L’increment del lloguer afecta igualment a l’economia familiar i sobretot al futur dels joves.
A tenir en compte: Divendres 22 de març, a les 19 hores. Casal Barri Poblenou. Rambla Poblenou, 49. Telèfon 933091960.
Entrada lliure, aforament limitat. Millor confirmar assistència escrivint a: amoncomunicacio@gmail.com
Mireu el reportatge anterior publicat a: Món Comunicació