Les dones segueixen sent una minoria als departaments creatius de les agències de publicitat.
La creativitat implica trencar amb patrons establerts per mirar les coses d’una altra manera [Edward de Bono]. I cal reconèixer que a el món publicitari elles estan molt preparades per trencar motlles.

A Espanya només el 19,4% dels departaments creatius a les agències de publicitat són dones amb un sou mitjà d’un 18% menys que els professionals masculins (un 15% menys en lloc directius, que ocupen un 1% de les dones). La presència de la dona en el sector dels videojocs és del 16%. Aquestes són només les dades de dues de les disciplines del talent creatiu que iniciatives que promouen la igualtat de gènere com Más Mujeres Creativas (en l’àmbit de la creativitat publicitària). i Women in Games Espanya (en el dels videojocs) busquen canviar gràcies al seu treball a favor de la visibilitat i igualtat d’oportunitats del talent femení. (Recomanem veure el documental Nerfeadas , sobre els problemes de la dona en la indústria del videojoc).
Barcelona concentra un 50,6% d’ocupacions al sector creatiu amb un ús del talent en disciplines tan diverses com els videojocs, l’edició digital, la publicitat, l’audiovisual, la moda, l’art, la cultura, la tecnologia o el disseny. Aquest últim entès en la seva dimensió bàsica representa la idea motriu d’aquestes indústries a la ciutat, una de les més aclamades del món per això.

Aquesta economia creativa està considerada un sector estratègic, segons un estudi realitzat per Barcelona Activa l’any passat l’objectiu del qual era promoure el gran clúster creatiu 22@ creat l’any 2000 com a aposta tecnològica de la ciutat i potenciar el disseny i la creativitat des del Poblenou oferint paral·lelament un ampli ventall de propostes i activitats entorn de les indústries creatives modernes.
Cal destacar que aquest estudi el qual donava la benvinguda a les persones que formem part del sector, de les quals un 17,5% autònomes, malgrat que era molt ampli i treballat, no presentava cap segmentació de gènere. Per tant, no permetia esbrinar el paper de les dones en la ciutat, on aquestes indústries són l’espai central de la cultura en què flueixen totes les manifestacions artístiques i creatives (**).
Impulsar la creativitat en femení

El nou status quo en el qual s’intenta equilibrar economia i salut, una caiguda significativa de les persones afiliades al Règim Especial de Treballadors Autònoms, que l’any passat representava el 35,9% de dones en global, provoca que impulsar el sector i augmentar-hi la presència de les dones no sigui gens fàcil.
Esperem que el propòsit d’aquest estudi d’afavorir la creativitat augmentant la inversió no es demori i que associacions empresarials de Sant Martí com són el 22@Network, que treballa per reforçar la capitalitat creativa i cultural barcelonina, segueixi impulsant amb força el teixit emprenedor i de negocis del districte i sobre tot la zona més creativa i tecnològica que es mou al voltant del 22@, al Poblenou.

Els àmbits en què es mou aquesta organització són la competitivitat i la sostenibilitat. I cal destacar que des dels seus inicis i a través de la Comissió de Dones, molt activa i reivindicativa, promouen la creativitat en femení. Aquesta comissió va posar en marxa, des del 2017, les convocatòries dels dinars de “Dones en valor“, impulsant la rellevància del paper de les dones en el districte com ja vam avançar a santmartiambveudedona.cat que va fer un seguiment de les convocatòries i va visibilitzar aquestes trobades per promocionar com es mereixen les dones que hi ha al darrera de les indústries creatives i tecnològiques del districte.
Cal que aquestes convocatòries continuïn. Han sigut una bona forma de recuperar la definició de creativitat [de Bono], la seva proposta ens recorda que aquest pensament ha de ser inclusiu: “Volem aconseguir convèncer de la importància de tenir una equitat real ja que el talent no té gènere”, però caldria afegir que “és necessari seguir lluitant perquè la discriminació, si que en té, i la manca de suport, no ho aconsegueix”

Mireia Regàs
Freelance de Comunicació i RRPP especialitzada en entorns creatius i cultura del propòsit.
(*) Edward de Bono. És un psicòleg maltès conegut per ser instructor del pensament. Autor entre d’altres de “El pensament creatiu”, “El pensament lateral” o “6 barrets per pensar”). Mireu l’entrevista que que li van fer en Excellence.
(**) Podeu consultar l’estudi” Barcelona impulsa les industries creatives aquí, on es pot descarregar l’estudi en pdf