La llei que preveu la contractació del 2% no es compleix, i no és fa seguiment de la seva aplicació.
Segons dades de finals de l’any 2020 la contractació total es va situar gairebé un terç per sota de l’any anterior a Catalunya, després de caure un 33,2% l’any passat, per la crisi econòmica i la infrafinaciació que ja havia ha empitjorat amb la Covid 19.
La pandemia ha afectat a tothom, però especialment a les persones amb Discapacitat (PaD) i les treballadors precaris i eventuals, que han perdut els seus llocs de feina. I entre aquests les dones són les més perjudicades.

Aixó el que segueix denunciant l’Associació Dones No Estàndards (DnoE), que es preocupa de les PaD en general, però sobretot de la problemàtica especial de les dones. Carme Riu com presidenta de DnoE lidera una Candidatura amb equitat, amb la meitat dones i d’homes, que es presenta a les eleccions del Consell Rector de de Persones amb Discapacitat de la ciutat de Barcelona, que tindran lloc pel mes de juny. “Barcelona també es nostra” és el lema d’aquesta candidatura, i un dels temes pricipals que volem impulsar te molt a veure amb el món laboral.

Aquesta Associació sempre s’ha preocupat d’aquest tema. Ja van denunciar en unes jornades sobre feina i dones, realitzades al final del 2019, que les dones eren les principals afectades per les dificultat d’accès al mercat de treball, la desvalorització de les persones amb diversitat funcional i manca de recursos per accedir a una millor formació, així com per la precarietat i baixos salaris (Consultar: Les dones amb discapacitat demanen ser considerades com a iguals i valuoses ). I també en les Jornades sobre les violències contra les dones, del passat noviembre 2020, Carme Riu, ho va tornar aremarcar de manera molt clara: “la situació de les dones amb discapacitat en el mercat laboral és una altra violencia contra elles, que sofreixen quotidianament, i está invisibilitzada”.

Segons l’article de Paula Ericsson publica a El Quinze de Público (*) la crisi econòmica del coronavirus ha destruït milers de llocs de treball, però hi ha col·lectius, com les persones amb discapacitat (PaD) o problemes de salut mental, que ja patien una precarietat i discriminació prèvies. Entitats com AMMFeina, Dincat o Dones No estàndars, ja alertaven el mes d’abril de que es perdrien aproximadament unes 9.000 de persones amb especials dificultats i/o diversitat funcional. Un informe de la Fundació Adecco i CHM Obres i Infraestructura l’ha confirmat: “la contractació es va situar gairebé un terç per sota de l’any anterior a Catalunya (…) On hi ha hagut més afectació ha estat en el mercat laboral ordinari i no en els Centres Especials de Treball (CET). Però algunes entitats que treballen en els centres centres on treballen sobretot PaD en un entorn més protegit laboralment, no comparteixen aquesta afirmació (seguir consultant el reportatge al Blog de Món Comunicaciö)