Com ja és tradicional en aquestes dates des de fa més d’una dècada, La Pizarra de Raimunda, entitat de dones molt arrelada a Sant Martí, ha celebrat la cerimònia de lliurament dels seus premis anuals: Els Premis Col·laboradors 2015.
El lliurament dels guardons coincideix amb l’aniversari de l’Associació, que aquest dilluns 16 de març, celebrava el seu XV aniversari. I tal com explicava la seva presidentaRaimunda Pámpols, “mai haurien imaginat un creixement tant gran de l’entitat, en quantitat i qualitat. Som moltes i serem moltes més”. I va explicar emocionada que “a la Pizarra vam començar un grup de dones solidari, con ganes de fer coses, però molt reduït… i com en la historia de la gavina que no podia volar, a poc a poc, i amb molt d’esforç i il·lusió hem remuntat juntes el vol”.
“La Pizarra ens ha permet volar”
Tant Pàmpols, com a presidenta honoraria, com a Carmen Gómez, com a presidenta executiva i “anima” tant d’aquests premis com de les activitats que desenvolupa La Pizarra, van agraïr la presència del públic assistent, que va omplir de gom a gom, la sala del centre Cívic Sant Martí. En aquesta ocasió l’acte es va dedicar a a Manoli Gómez tresorera de l’associació que va morir fa poc. I en record seu al primer premi li ham posat el seu nom, i es es va lliurar a la Comissió Ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona.
L’acte protocol·lari fou presidit pel company regidor David Escudé, president del districte i regidor del PSC , qui va presentar l’acte, elogiant aquest premis “com una veritable tradició a Sant MartÍ”. I a la cloenda va intervenir Eduard Freixedes, com a regidor i representant de CIU, que va comentar que La Pizarra ha sabut unir en una mateixa associació, l’atenció i la promoció individual de les dones amb la tasca col·lectiva reivindicativa de lluita per la igualtat, i de formació. I tot això amb gran implicació al barri”.(*)
I com aquesta edició dels premis es dedicaven a les dones del barraquisme, amb el lema: “Mujeres del Barraquismo: Mujeres de Rompe y Rasga (Dones de Trenca i Esquinça). Vivir en una barraca” a l’inici de l’acte va tenir lloc una espècie de tertúlia de dones, amb un radio antiga al darrera, en la que van recordar una mica sobre seva vida en les barraques. Ens van explicar histories i anècdotes amb molt sentit de l’humor, malgrat que la situació en que van viure no era per a riure, però malgrat tot , una de les tertulianes va aconseguir treure les rialles al respectable.
La sala estava adornada amb una gran tela blanca a l’escenari, i en taula, on havien escrits el noms de 15o dones que havien viscut a les barraques. El mural ho van fer, Juan Navarro y Fran Cortés. En las columnes de la sala d’actes també hi havien fotos recordatories. Abans de que s’iniciés la tertúlia es va passar un documental sobre el barraquisme realitzat per El Periódico de Catalunya, en la que una de les protagonistes era la mateixa Carme Gómez, que havia viscut a les barraques de la Perona.
Diversitat de premis
Entre la llista de premiats cal destacar:
* Premi per Sonia Salmerón, professora de flamenco , que va realitzar un taller molt recordat per les sòcies. I com no podia recollir el premi, perquè està treballant a Roma, es va passar un vídeo amb les seves paraules, i el seu pare va recollir en guardó
* Es van premiar a les 3 professores de les sessions de Reiki que van realitzar per a les participants convocades per l’associació..
* El premi al Coratge es va donar a l’avia Ye Ye del Carmel.
* Juan Fernández va recollir el premi a La Salut, per la seva xerrada sobre la hepatitis C, i per la seva lluita contra aquesta enfermetat .
* Isabel Martí va recollir el Premi a la sòcia més estimada.
* Mercedes Ledesma va rebre el guardò de la Solidaritat per la seva feina al front d ela Xarxa Comunitaria Verneda-Sant Martí.
* També es va donar un premi a tres pares de l’associació de pares separats APFS en Catalunya, que han lluitat per poder compartir la custodia dels seus fills.
Quan va finalitzar l’acte es va oferir un Refrigeri de solidaritat donat por la Cafetería Panadería Iaia Anita.
(*) La Pizarra de Raimunda és una entitat creada per assessorar, potenciar i empoderar les dones més especialment sensibles a l’exclusió i la desinformació, aquelles que tenen edats d’entre els 40 i els 70 anys. És doncs, un projecte creat per dones i adreçat a dones.