El Banc del Temps és el primer Banc que funciona sense diners. Només es pot dipositar temps (donar un servei), que es retira en moment que s’utilitza (quan es rep altre servei) . L’objectiu dels bancs del temps és donar, rebre i compartir.
L’interessant Museu Municipal de Nàutica del Masnou, que recolli l’historia marinera del poble, va acollir dissabte passat la primera jornada sobre els Bancs del Temps organitzada pel BdT del Masnou. I ha comptat amb diverses presentacions i ponències. Josefina Altés, com a coordinadora de la Xarxa de BdT de l’Associació Salut i Família, va parlar de la “Evolució dels bancs del temps comunitaris i els nous models de bancs del temps”. Posteriorment es va desenvolupar una taula d’experiències formada amb representants de diferents bancs del Temps . La jornada patrocinada per l’Ajuntament de Masnou, realitzada a aquesta ciutat costanera del Maresme, ha comptat amb representants dels pobles dels voltants, i de Barcelona.
Després de l’explicació de Altés sobre el naixement i desenvolupament dels bancs del temps que va fundar a finals dels anys 90 Elvira Méndez com a directora de l’associació Salut i Família ( Mireu historia dels BdT), que justament aquest dissabte, dia 10 faran la primera presentació a les responsables de Secretària dels Bancs, de la nova Plataforma Informatica que els connecta a tots ells i amb els/les usuàries ( actualment són 17 bancs a Barcelona). I al final de la jornada es va parlar del Bdt del Masnou, un dels més recents i actius, i es va comentar com estan creixent cada dia per molts llocs del Maresme.
Lourdes Casas, com a representant del banc del Temps de Sant Martí (Clot – Camp de l’Arpa) i Esther Hospital, com a portantveu de l’últim banc del Temps al nostre districte, el de l’Escola dels Encants (Diagonal/Castillejos) formaven part de la taula d’experiències que va venir després de l’inauguració.
El banc del Temps de Sant Martí, va néixer el 2006. Per tant és el més antic del districte, després van venir els BdT de Casal Verneda, el del Casal Bach de Roda , el de Poble Nou i el de l’Escola . Cases ens va explicar sobre el BdT que gestiona Dones i Comunitat ( DiC ). “Van començar molt entusiasmades, però costava molt que la gent s’apuntès i participès en el Banc. Al principi només fèiem intercanvis individuals, de tú a tú, una hora per una altra hora… Després vam començar a visitar els centres cívics i els de la gent gran. Ara som més de 250 associats, la majoria dones. I fem una reunió al mes en què participen activament unes 20 persones”.
La millor manera de treballar pel barri
El BDT de Sant Marti està instal•lat a la Farinera, centre gestionat per la Federació d ‘Associacions del Clot, en la que DiC participa activament, com ho fan també altres associacions del Clot-Camp de l’ Arpa. Col•laboren en tot tipus d’activitats que organitza la Federació, com són les festes majors, fires, recollida de joguines per Nadal, etc. I afegeix Casas: “donem suport a algunes ongs com Petits Sonriures. Al Dia del Llibre, vam participar en l’organització de la Diada Intercultural que promou cada any el Pla Comunitari del Clot.
ELBdT de Sant Martí es molt actiu, i també col•labora amb entitats com el Centre Islàmic Català, Joia, la comunitat argentina, la xinesa, etc.” I entre les activitats col•lectives que organitzen destaquem, els tallers de menjar saludable, que realitzen les dones del Casal Islàmic (els dijous a Casal Casanellas), tallers d’arranjaments de bicicletes i cursets de balls de saló. Per donar a conèixer el BdT un cop l’any fan una festa pròpia, cada vegada en una plaça diferent del barri. Casas va acabar comentant que per a elles: “Treballar al barri i per al barri és transformar socialment i culturalment”

Els bancs del temps que van començar com a activitat promoguda per dones i per a les dones, s’han convertit en centres d’acollida multicultural i mixta. El punt en comú és el compartir i valorar el temps d’una altra manera, i fer-ho d’una forma organitzada i col•lectiva. Les activitats que realitzen els BDT s’assemblen entre si, però cada banc és diferent i ha nascut, es desenvolupa, i s’organitza de les formes més diverses que es pot imaginar.
A la taula també va parlar Monica Buscarons, responsable de l’Oficina d’Igualtat de Santa Cristina d’Haro, i promotora del BdT local. “El nostre banc, té molt clara la perspectiva de gènere i encara volem que els homes també s’incorporin al ‘compartir quotidià ‘ revaloritzem sobretot els treballs de les dones”. Segons ella, “els BdT en la situació de crisis actual els BDT adquireixen més valor i possibilitats”.

Alguns BDT han estat promoguts per associacions veïnals, i malgrat que la majoria no rebren suports econòmics fora de les subvencions que com associació demanin, en algú cas els finança directament l’Ajuntament del lloc, com passa amb el Banc del Temps de Cambrils que presentava Francesc Mir. “L’Ajuntament ens ha posat els mitjans per arribar a tothom, i per aquesta raó hem pogut fer aquesta publicitat tan bona, amb aquesta rodona que podeu veure. Es pot donar la volta a dos nivells i combines el que demanes i el que ofereixes. A la gent li ha encantat i cada vegada teniu més usuaris. La diferenciació entre usuaris i socis també es va intentar aclarar en aquesta jornada. “Associar-se és important l- no es paga cuota, i les activitats són gratuites, explicava una representant del BdT de Masnou, però formar part d el’associació implica un compromís més grans. Usuari pot ser tothom, pero el que intentem es que la gent participi més, i que es creen vincles socials i de grup. Passar d’allo individual al col.lectiu”
I com projecte més nou, Esther Hospital va presentar el Banc del Temps Escolar de l’Escola dels Encants (Diagonal – Castillejos ). Les primeres experiències dels BDT escolars van néixer el 2005 , i van ser creats pel professorat. En aquest cas la novetat és que la promotora ha estat l’AMPA de l’escola. Un pare ha posat en marxa tota la logística, i material de difusió . I en el banc participa també activament el professorat.
Text i fotos: Julia L. Tremols