Diana Martinez Sanvicens metge especialitzada en psiquiatria, que treballa al CAS La Mina ha sigut entrevistada per La Independent pel tema de SALUT MENTAL

Aquesta doctora especialitzada en psiquiatria. Es va subespecialitzar en drogues i treballa al CAS del barri de La Mina de Sant Adrià de Besós. Aquest és un CAS (Centre d’atenció i seguiment a les drogodependències especialitzat en el tractament de les addiccions) depen del Parc de Salut de sant Martí , i és un centre de referència en aquesta zona de consum molt empobrida.
Segons Diana Martinez, amb la pandemia i a nivell d’urgències de salut mental l’augment progressiu de demanda va ser inesperat, normalment hi ha molt volum de pacients, de necessitats, intents de suïcidi… i amb la pandèmia es va aturar de cop i volta ” Les persones que acudien a urgències ja es trobaven en una situació d’ingrés urgent. Pels pacients psiquiàtrics la cosa es va complicar molt. Pels pacients psiquiàtrics la cosa es va complicar molt, normalment estan en espais grans per poder-se moure però havien de tancar-se i més si hi havia quarentenes que s’havia de tancar la planta. Va ser duríssim, els pacients ho van passar molt malament. A més en segons quines situacions no podien col·laborar ni entendre-ho. Va ser difícil i complicat. D’altra banda les interconsultes de psiquiatria van augmentar molt: ansietat, depressió, deliriums… de pacients aïllats amb COVID amb gran incertesa vital, es va generar molta feina en aquest àmbit.”

Pel seu interés reproduint algunes de les seves respostes a l’entrevia que li va fer Carme Porta, i que espot consultar completa a La Independent
Estigma salut mental i les drogodependències, és una realitat que ha quedat oculta?
Crec que sí. Salut mental ja marca estigma i el consum de substàncies sovint no es considera ni malaltia, es considera directament un vici sense donar entitat de necessitat de tractament mèdic. Això sumat al COVID, l’estigma era enorme. A banda, la simptomatologia COVID de pacients en aquesta situació es tracta bé si l’hospital té sensibilitat cap a aquestes patologies i n’hi ha que no ho són.

Es parla que la quarta onada serà la salut mental com creus que afectarà a la realitat dels CAS?
Hi haurà dues afectacions greus, la primera l’econòmica, els nostres pacients reben pensions, que segurament baixaran. Els recursos socials també baixaran. Això provocarà més problemes de salut mental. Si les condicions de vida empitjoren, empitjora la salut mental. Els serveis socials no donaran més de si. Estan augmentant els problemes i suicidis infanto-juvenils i hi ha risc que creixi en general i més en el col·lectiu que tractem als CAS perquè són gent molt impulsiva, amb accès a drogues de les que saben perfectament els límits i sense suport psicosocial. Ara mateix ja ens hi comencem a trobar. Les condicions de vida empitjoren i la gent claudica. Cal millorar la xarxa pública d’atenció a la salut mental o no podrem cobrir el que ens ve a sobre. Si no hi dediquem més recursos no podrem donar resposta.
Consultar: El CAS de La Mina atiende a muchos drogadictos que cayeron en las redes de la heroína en los 80 La media de edad de los tratados es de 45 años, y las mujeres todavía son una inquietante minoría (El Periódico)
Fotos: la Independnet, El Periódico