Segons les dades de Barometre Dona TIC 2022 la brexa de gènere es mante en molts sectors tècnics
El Cercle Tecnològic presenta el Baròmetre de la DonaTIC a Catalunya 2022, i així com el mateix baròmetre explica, és “el primer estudi que radiografia la presència de dones tecnològiques al teixit empresarial i econòmic de Catalunya.” Aquest estudi s’encarrega de deixar en evidència quina és la tendència del sector respecte a la diversitat i equitat de gènere de les empreses TIC de Catalunya.
A través d’aquest baròmetre podem observar les dades sobre la “participació en captació i retenció de talent, les polítiques d’igualtat i diversitat, les polítiques de conciliació i tendències de polítiques inclusives”.
Entre les dades més significatives el Baròmetre de la DonaTIC, en destaquem algunes al gràfic ànnex, que demostra que han augmentat les contractacions de dones als sectors tècnics, però s’ha trobat que, la Bretxa de gènere ha augmentat en un 0,35, entre les persones que produeixen, creen o mantenen softwares són dones, que només són dones el 25% del total. El mateix pasa amb la La bretxa de gènere del 0,49, entre les persones que gestionen projectes TIC, que són dones en un 32,7% . També és del 0,22% l’augment de bretxa de gènere, entre les persones que treballen al desenvolupament d’infraestructures TIC, en les que són dones només 18,7%.

La última xifra destacable parla sobre els programes de suport o ajudes per a la cura de menors. El 35% de les empreses disposen d’aquests programes, però el baròmetre mostra com les empreses liderades per dones posen en marxa més polítiques inclusives que els homes.
Són aquestes polítiques d’igualtat i diversitat les que “permeten escurçar les bretxes que existeixen en el si de les organitzacions i corregir les desviacions o altres factors que impedeixin la igualtat d’oportunitats entre les persones que treballen en aquesta entitat.”
El baròmetre recomana potenciar una cultura inclusiva, a través de polítiques d’igualtat i diversitat, ja que assegura que és un element clau per a aconseguir una paritat de gènere dintre de les organitzacions. “La cultura inclusiva ha de ser un mandat establert des de les posicions superiors.”
Les recomanacions del Baròmetre de la DonaTIC són:
- Disposar de dades desagregades per sexe com a eina imprescindible per a monitoritzar i conèixer el grau de presència i evolució de les persones treballadores a l’organització.
- Identificar l’existència de biaixos i establir una metodologia per revisar-los i corregir-los.
- Transparència en la promoció de la igualtat i equitat.
“La cultura inclusiva corporativa té el potencial de convertir les empreses TIC en espais oberts a la innovació propulsada per perspectives diferents, d’oferir productes i serveis tecnològics més complets i generar un impacte sociolaboral positiu.”
[Article publicat per Dones en Xarxa]