La inauguració del mur-parapet recordatori, de Francesc Abad, al Fòrum de Barcelona va tenir lloc el diumenge 24 de febrer. L’obra evoca el mur d’afusellaments que va quedar submergit arran de les obres del Fòrum del 1992.
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va ser una de les protagonistes d’aquest acte, junt a Ricard Viñas, Comissionat de la Memòria Històrica i el alcalde de Sant Adrià del Besòs. El Memorial al Camp de la Bota, es un homenatge a les 1.706 persones executades pel franquisme a la ciutat, la majoria en aquest espai del litoral. Va ser un acte reivindicatiu i molt emotiu. En aquesta immensa paret quedaran escrits els noms de totes les persones afusellades, així com reproduccions de manuscrits d’acomiadaments d’algunes de les víctimes.

Memòria de les víctimes republicans
El parapet, de Francesc Abad també recupera un record perdut perquè evoca el mur d’afusellaments que va quedar submergit sota el mar arran de les obres del Fòrum. Aquest projecte s’emmarca en el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona i recorda tots els noms dels executats a la ciutat des del 1939 fins al 1952. L’acte ha tingut lloc a la plaça del Fòrum, on també s’ha fet una ofrena floral, acompanyada d’actuacions d’Andrea Motis, Rusó Sala, Sabor de Gràcia i Brodas Bros. Cal tenir en compte que al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) exposa l’obra ‘El Camp de la Bota’, de mateix Francesc Abad, amb gran part del material de recerca. A la Capella de Santa Àgata, fins al 17 de març.

A l’acte, Colau ha posat en relleu la importància d’aquest acte, com homenatge a tots i totes els executats en mans del franquisme. “És increïble que hagin hagut de passar 40 anys perquè arribi aquest reconeixement”, ha lamentat l’alcaldessa, tot afegint que “és essencial per a la democràcia lluitar per recuperar la memòria”. L’obra presentada va ser un projecte que va guanyar el premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques l’any 2004, que tracta el llegat del passat i la seva repercussió sobre el present.
…I també Memòria del Franquisme i de la immigració.
L’historiador Ricard Viñas, com expert en Memòria Històrica va explicar la importància d’aquest acte, també i sobre tot per la ciutadania dels barris del Besòs, la Mina i Sant Adrià, molts dels quals recordem que en la seva infància escoltaven diàriament els afusellaments, i això forma part de la seva memòria, perquè sense voler van ser involuntaris testimonis d’aquest crim col·lectiu: “Costa imaginar que la plaça del Fòrum, al costat de Sant Adrià de Besòs, que simbolitza la Barcelona del somni olímpic i del disseny, va ser un barri de barraques fins a finals dels anys 60, i abans un camp de tir, lloc de servei militar, i de afusellaments durant tants anys ”.

A l’acte es va parlar sobretot dels afusellats, però malgrat que també es va mencionar que al Camp de la Bota es van afusellar 12 dones de professions diverses, no es va recordar que ja fa temps, que a través de la Comissió Memòria i Gènere, i amb el Suport del Memorial Democràtic es va fer una feina de recerça, per a recordar aquestes dones. I que tant diverses associacions de Sant Martí co l’entitat Adrianes de Sant Adrià van instal·lar molt a prop, un panel recordatori. A l’octubre 2018 va tenir lloc la Jornada, Barcelona, Gènere, Memòria i Espai Públic i es va realitzar una ruta de la memòria de les dones per aquesta part ja desapareguda del Camp de la Bota, el Besòs i Sant Adrià.
Més informació:
Comissió Memoria i Gènere: memoria.genere@gmail.com
Consultada reportatge publicat a BTV; i a ACN, publicada a El dia