El dissabte, 26 d’aquest mes de març, es va realitzar una concentració a la platja Nova Icaria, per demanar serveis a les platges i poder banyar-se a partir de l’1 de maig.
EL compromís s’ha obtingut a la reunió d’avui 4 d’abril amb la representació de l’Ajuntament de Barcelona i la Plataforma d’Accessibilitat Platges de Barcelona. [Consulteu al Crónica completa al Blog de Món Comunicació]
Es pot considerar un èxit de participació aquesta primera convocatòria del dissabte 26 d’aquest mes de març de la concentració a la platja Nova Icaria. Convocada per a Plataforma d’Accessibilitat de les Platges, i promoguda per l’associació Dones No Estàndards, malgrat que el mal temps al migdia va acudir unes 50 persones. Van parlar Carme Riu Pascual, Angel Urraca i Cristina Garcia com a portaveus de la Plataforma, i posteriorment Joan Ramon Riera, president de l’Institut Municipal de la Discapacitat, a Barcelona, i Elsa Artadi, de Junts per Catalunya. Aquesta acció s’ha iniciat ara perquè el col·lectiu de persones amb discapacitat, no vol que passi com en anys anteriors, que a mitjans de juny només hi havia dues platges accessibles i amb serveis, per a ells.

“Les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que qualsevol persona d’aquesta ciutat de gaudir de la temporada de bany que s’inicia el primer de maig i dura 160 dies. No ens conformem amb només 90 dies, horari reduït i haver de demanar cita prèvia per tenir dret al servei d’assistència”, va començar explicant entre altres coses, Carme Riu i Pascual, presidenta de Dones No Estàndards, que va parlar juntament amb Àngel Urraca i Cristina Garcia, com a portaveus de la Plataforma, que van insistir en “que són necessaris 4 punts de servei d’assistència ben preparats en les platges de Barcelona, amb el personal necessari, i les condicions adequades”, en paraules d’Àngel Urraca.

Posteriorment, va parlar Joan Ramon Riera, president de l’Institut de la Discapacitat de Barcelona (IMPD), que va comentar que” volem arribar a un acord, en la reunió que farem el dilluns 4 d’abril, amb la representació de la Plataforma per a solucionar les qüestions tècniques perquè el col·lectiu de les persones amb discapacitat pugui gaudir de les platges sense discriminació”. Per la seva part, Elsa Artadi, com a cap de l’oposició va reclamar “un compromís real de l’Ajuntament i l’aprovació d’un nou pressupost, tal com exigeix la Plataforma, que tingui en compte el servei en les 4 platges de la ciutat, perquè el col·lectiu de les persones amb discapacitat ja no es conforma amb bones paraules”.
La Plataforma organitzadora de la concentració compta amb el suport del col·lectiu, i de moltes entitats, centres esportius i grups organitzats de persones amb discapacitat o amb diversitat funcional, que també estan lluitant per acabar amb aquesta i altres discriminacions, que continuen patint i han empitjorat amb la pandèmia. Mireu vídeo de la Concentració a Youtube.

Per invitar a la participació s’ha difós un Manifest (que podeu consultar a: 2022AManifestPlatges-26marc:), elaborat per aquesta “Plataforma d’Accessibilitat”, que demana a la ciutadania la seva solidaritat ”Perquè a les dades que estem encara no hi ha un compromís per solucionar aquest tema”, comenta Urraca. De moment han aconseguit una reunió pel 4 d’abril amb representants del Consell Municipal Rector de la Discapacitat (IMPD) i de l’empresa concessionària AUNAR (especialitzada en socorrisme i atenció espais naturals).
Per invitar a la participació s’està difonent un elaborat per la “Plataforma d’Accessibilitat”, i demanen a la ciutadania que hi siguin a la platja de Nova Icaria el dissabte 26, a les 12h del migdia. ”Perquè no hi estem d’acord amb les mesures que volen posar en marxa aquest estiu”, comenta Urraca. I demanen una reunió dels representants del Consell Municipal Rector de la Discapacitat (IMPD) i de l’empresa concessionària AUNAR (especialitzada en socorrisme i atenció espais naturals).
En primer lloc, consideren com un greuge comparatiu, i una discriminació greu contra les persones amb discapacitat, que se’ls redueixi l’accés als punts de les platges reservats fins al 14 de juny (aquest estiu només podran gaudir del servei d’ajuda al bany uns 90 dies), amb un horari concret i amb cita prèvia (exactament el mateix que durant el 2020 i el 2021). A més, estan obligats a firmar un document si necessiten acompanyament al bany. També cal destacar que cal millorar el servei, perquè l’any passat va ser molt deficitari, i es va posar en marxa a correcuita, després de l’impacte informatiu dels mitjans de comunicació, sobretot els audiovisuals, que van mostrar la primera concentració massiva que es va realitzar (mireu fotos i article 2020 a aquest Blog)
I cal destacar que actualment també reivindiquen un nou punt de servei a la platja. Sembla que en aquesta temporada només hi haurà tres llocs, en les platges de Barcelona (Sant Miquel, Nova Icaria i Fòrum) per a l’ús de persones amb diversitat funcional. Per això demanen un altre lloc accessible al Bogatell o es consideri convenient i que tots els punts disposin de vestidors, lavabos, cadires, passarel·la de fusta fins a l’aigua i llocs per poder gaudir de la sorra i del sol.

Àngel Urraca, com a membre de la Plataforma, considera que “és un menyspreu per al nostre col·lectiu les exigències requerides, com si les platges fossin d’una entitat privada”. Per això, juntament amb els membres de la Plataforma, Carme Riu i Cristina Garcia, van escriure una carta a Ada Colau, explicant la problemàtica. Els organitzadors defensen que: “No volem donar passos endarrere. Demanem 4 platges, en condicions i amb el personal necessari, que és una reivindicació per la qual van lluitar des de fa 20 anys i al final gairebé ho van aconseguir fins al confinament.”, expliquen.

Per a més informació: Julia López Tremols, 656920567
Cal consultar el Manifest i la carta a Ada Colau, en PDF a Món Comunicació https://moncomunicacio.com/les-platges-tambe-son-nostres-concentracio-dissabte-26-a-la-platja-nova-icaria/
Manifest a Món Comunicació)
Mireu article publicat a Món Comunicació, a juliol 2020
Mireu Youtube 22 juliol 2020- La Veinal