El dijous 26 es van lliurar per primera vegada els premis del Concurs Jove de Comic Sant Martí per a la Prevenció i Eradicació de la Violència Masclista, a la biblioteca del Poblenou. Gloria Piñol ens fa una crònica del l’acte.

El jurat va acordar per unanimitat atorgar el Premi Jove de Còmic a les obres que millor contribueixen a la reflexió, denúncia i sensibilització entorn de la violència masclista a les següents propostes (+ info a baix o a la Web: Premi Jove de Comic Sant Marti).
La sala d’actes de la Biblioteca Manuel Arranz (Can Saladrigas) del Poblenou, estaba plena a vessar. Hi havia representació de l’ajuntament del districte, Josep Maria Montaner, i tambè les conselleres actuals del districte actuals i les anteriors. Cal destacar la feina d’organització de la Comissió 25 N, i el treball de selecció en el concurs de TRAMA Serveis Culturals i de l’escoal de Còmic Joso. Així com la col.laboració dels alumnes de l’Institut Quatre Cantons, que havien sigut molt actius en un dels tallers previs organitzats, i van cantar un rap en contra les violències envers les dones.
La companya del Consell, Gloria Piñol, ens va fer una crònica molt particular de l’acte.
Un acte entretingut i proper
-És aquí on es fa l’acte de Sant Martí contra la violència?
-Sí, passa, però està molt ple, pleníssim… Ja no queda ni una cadira lliure.
Això em van dir quan vaig entrar, el passat dijous, dia 26 de novembre, a la sala d’actes de la Biblioteca del Poblenou- Manuel Arranz. Allà teníem cita per compartir una estona amb motiu del dia Internacional contra la violència envers les dones.
En primer lloc, van escoltar el manifest. Enguany va ser molt contundent. Es va elaborar i consensuar al Consell de Dones i una de les seves membres el va llegir. En segon lloc, va haver-hi el lliurament del Premi Jove de Còmic Sant Martí per a la prevenció i eradicació de la violència vers les dones. Prèviament, es va fer una performance molt propera. A través del graphic recording es va crear una heroïna amb la col·laboració del públic, sobretot amb la participació molt activa del jovent. Unes magnífiques dibuixantes anaven plasmant segons les instruccions que entre tothom sorgien. Es va anar creant una història i tot s’anava visualitzant a la pantalla que presidia la sala. Tot seguit, es va fer l’ entrega dels premis: premi del Jurat i premi del públic. Destaco un moment que vaig trobar colpidor, quan una de les guanyadores es va quedar tan sorpresa d’haver estat la premiada, que no volia sortir a recollir el premi, i li van haver de portar. Finalment, part de l’alumnat, diferents cursos, de l’Institut Quatre Cantons de Poblenou, van delectar-nos a la vegada que sorprendre’ns amb unes cançons raperes sobre la temàtica. Van tenir uns petits problemes de so, i potser també amb l’espai, doncs tot quedava una mica atapeït. Però es percebia tota una feina al darrere amb la música, la lletra, la coreografia… I a més hi van posar molta il.lusió i energia.
En definitiva, per a mi, la lectura d’aquest acte ha estat positiva. Va venir més gent del que ben segur es podia imaginar la Comissió Organitzadora del Consell de les dones de Sant Martí. Es respirarava un ambient lùdic i de conscienciació compartida. Una trobada bonica. Felicitats al Consell Dones Districte de Sant Martí!
Glòria Piñol (*) 30/11/2015
(*) G.P. Forma part del Consell, i l’any passat va ser la presentadora de l’acte del 25 a la plaça de la Farienra, on ha quedat per a la “posteritat”, un graffit pintat a la rodona externa del ascensor de pujada al centre
Premis molt merescuts pera noies i anois de 16 a 25 anys.
“Noia anul.lada”, de Marta Saavedra, dins la Categoria A ( de 16 a 25 anys), per l’ ús del llenguatge del còmic en la visibilització i denuncia de la violència masclista i el seu potencial per a lasensibilització. I “Història d’una nena que vol fer karate però li diuen que el karate és per a nois“, d’Adriana Iglesias, dins de la Categoria B (menors de 16 anys), per contribuir a desvelar les desigualtats de gènere que fonamenten la violència masclista i la seva aportació a l’empoderament de les nenes. Així mateix, s’han otorgat mencions especials, a “Rutina” de Patrícia Najar, per aprofundir en les múltiples manifestacions de la violència masclista i contribuir a donar visibilitat a les violències quotidianes i la seva normalització. A “La resposta”, de Lorena Jara i Núria Monchón, per la seva contribució estètica en l’ús dels recursos gràfics i el seu concepte de sororitat. Ii una Menció a l’obra: “El camí de la dona”, de Pau Esparó, per la seva potència visual i per contribuir al reconeixement de la lluita feminista i l’empoderament de les dones. També va haver Menció Especial a “Lo veía, lo callaba”, de Yasmin el Halouani, pel seu coratge en l’abordatge d’una de les formes de violència masclista més silenciades: els matrimonis forçats.
Cal destacar el Premi Especial del Públic, realitzat mitjançant votació popular a través la Web, ha recaigut en obres també reconegudes pel Jurat: Rutina de Patrícia Najar, dins de la Categoria A (de 16 a 25 anys). i ” Història d’una nena que vol fer karate però li diuen que el karate és per a nois”, d’Adriana Iglesias, dins de la Categoria B (menors de 16 anys).
Mireu la Galeria de Fotos al FLICKR dels actes de l’Ajuntament de sant Martí