des. 27 2017

L’observatori de Gènere de novembre-desembre 2017

A l’Observatori  publiquem l’ultim resum de l’any 2107, amb el seguiment realitzat entre els mitjans, des del 15 de novembre, fins al 15 de desembre.  Destaquem alguns continguts.

Aquest mes ha estat marcat especialment  pel dia internacional de la violència de gènere i el judici de “La Manada”. Hem volgut centrar-nos especialment les notícies sobre aquests fets per valorar la perspectiva de gènere dels mitjans de comunicació analitzats.

Destaquem el programa “Tarda Oberta”  de TV3 com un exemple de bones pràctiques. A més de debatre sobre la violència masclista en diferents  programes, ho fa amb perspectiva de gènere.

El 22 de novembre es va analitzar el cas del judici “La Manada” per la (presumpta) violació dels Sanfermines 2016.  Valorem positivament aquest programa  per comptar  en el seu debat, en primer lloc, amb dues dones especialitzades en gènere des de diferents vessants, Marta Roqueta (periodista) i Gemma Altell (psicòloga social i directora de la Fundació Surt). A diferència de com és habitual en altres mitjans, es va denunciar fermament la violència contra la dona enlloc de  criminalitzar a la víctima. A més de debatre sobre aquest cas, van parlar de  diferents formes de  violència masclista que s’exerceixen cada dia a la nostra societat (veure Vídeo).

Especial atenció al 25 de novembre

El 28 de novembre es va debatre de nou sobre violència masclista, en aquest cas amb la sociòloga Marina Subirats, la psicòloga i sexòloga Mireia Muñoz i Marcos Castro, membre de l’associació Homes en Diàleg. [Mireu l’info i el video]
Continuant en aquesta línia, el programa de ràdio Suplement entrevista a Marina Subirats que va denunciar la importància de la família, l’educació i els mitjans en la normalització de la violència de gènere.

Destaquem també el programa “Polònia” emès el 30 de novembre  ha estat protagonitzat exclusivament per dones. Amb el seu habitual sentit de l’humor, han volgut reivindicar la presència i la visibilitat de les dones en el món de la política

Pel que fa a BETEVÉ, critiquem que les notícies de migdia del 25N es van obrir amb la precampanya electoral de Puigdemont a Brussel·les, però durant tota l’emissió no va sortir ninguna dona representativa, ni menció especial sobre el día que es tractava.

Com a bones pràctiques destaquem també el programa “Notícia Oberta”  del 25N que sota el títol “El Masclisme” es va parlar de l’origen del patriarcat, de la publicitat, de la percepció del masclisme entre els joves i de la desigualtat en el món de l’art. Malgrat que despres al dia 1 de desembre no va sortir res del Concurs Jove de Comic de Sant Martí, en el que van premiar molt bons dibuixos sobre la violènci anever les dones

Cal destacar que Betevé es fa ressò del concert benèfic que va tenir lloc a El Casino l’Aliança de Poblenou per recaptar fons per les víctimes de violència, i de la tasca a favor de les dones de l’Associació INvia.

Rebrot, revista solidària de La Verneda, no dedica cap ampli reportatge a una dona però  en canvi empra dues columnes laterals per donar a conèixer al lector dues dones: Duoda, escriptora del segle XVIII que té una plaça al barri, i Ana Zurrón, veïna de La Verneda que dedica el seu temps al voluntariat.

Invisibilitat de les dones que fan esports

Línia Sant Martí contínua amb la tendència del mes anterior, no és una revista amb perspectiva de gènere i  dóna molt poca visibilitat a les dones i  als temes relacionats amb la igualtat. Ens ha cridat especialment l’atenció i ho fent constar com a  bones pràctiques, que hagin fet ressò de la taula rodona que va tenir lloc el 29 de novembre al Col·legi de Periodistes per denunciar la violència envers les periodistes malgrat que només li dediquen unes quantes línies. Cal esmentar que aquesta taula es va organitzar dintre del marc d’activitats del 25N però la revista ni celebra ni esmenta les activitats que es van portar a terme al districte.
De la seva última portada destaquem la noticia de l’otorgament de les medalles d’or de la Ciutat a Isa Moren i a Maria Martínez. Però tornem a insistir que tampoc publiquen res sobre l’esport feminí del districte, malgrat que a l’ultim número hi ha tres informacions d’esports.

Acelobert entrevista a una persona reconeguda en cada número. Hem fet recompte dels homes i dones que ha entrevistat al llarg de l’any i ens hem trobat que no hi ha paritat; de les 12 persones entrevistades, 8 són homes i 4 són dones.  A més, l’article “Claus per triomfar en el maquillatge la nit de Cap d’Any”  fomenta els estereotips i la pressió sobre les dones per “triomfar”.

Per contra, destaquem positivament l’article d’Homes Igualitaris: Història del Feminisme per a homes.  Valorem positivament mitjans de barri com Acelobert donen veu al feminisme ja que part del públic d’aquests tipus de mitjans no són usuaris de les xarxes socials, espai per excel·lència del feminisme del segle XXI.

El Periódico entrevista aquest mes de desembre a dues dones vinculades a Sant Martí: l’actriu Carme Elias  i la directora de l’ONG In Via, Carmen Laorden Medina.

Respecte a la informació que aquest diari ha donat de la violació de “La Manada”, en general han comptat amb veus expertes i conscienciades per opinar sobre el judici. Però l’article “La guarida La Manada” manca totalment  de perspectiva de gènere ja que posa el centre d’atenció en la vida “normal” dels acusats i en el seu entorn proper que els hi dona el seu suport. Aquest tipus de notícies no donen informació rellevant i busquen que el públic senti empatia amb els acusats.

La portada del 25N és un homenatge a les dones assassinades a l’Estat Espanyol durant aquest any 2017 però cau en l’error d’afirmar que les dones han mort enlloc de ser assassinades. És molt important no perdre de vista que ens maten, no ens morim.

Com ja hem esmentat  a l’observatori del mes anterior, la revista El Poblenou s’elabora amb perspectiva de gènere i també intercultural, mostrant la convivència multicultural del barri. En aquest número, les dones són les protagonistes  i es posa en valor el seu coneixement i expertesa:

  • El reportatge “La Maternitat d’Elna” posa en valor Elisabeth Eidenbez, mestra suïssa que durant la Guerra Civil va crear i gestionar la Maternitat d’Elna, un espai on poguessin ser ateses mares i nadons
  • Entrevista Bénedicte Jacquemim Leonard, epidemiòloga experta i veïna de Poblenou
  • Recepta del món de la mà de La Joy, veïna de Poblenou d’origen Nigerià, un exemple de fortalesa i superació.
  • Reportatge: Què passa al CAP Vila Olímpica? Mostra la importància de la mobilització de dones per aconseguir allò que “és just per nens i nenes”
(*) Informació elaborada per Soraya Soler, de l’AMC
Podeu consultar aquí sobre L’observatori i els seus objetius

 

 

Share

Alibi3col Themocracy