A l’Observatori continuem realitzant una recerca amb perspectiva de gènere i publiquem el resum del seguiment realitzat entre els mitjans, des del 15 d’octubre, fins al 15 de novembre. Destaquem alguns continguts.
Com a Bona Pràctica del mes subratllem el reportatge emès per BeTeVe Sant Martí: “La Federació de Persones Sordes de Catalunya deixa de prestar el 40 % dels serveis“, per què van entrevistar a dones (afectades i responsables de FESOCA), Veure Vídeo.

Poques dones protagonistes als mitjans audiovisuals
A BeTeVe tornem a comprovar que les dones segueixen sent les grans absents com a protagonistes de les informacions. La major part de les notícies d’aquestes darreres setmanes no són protagonitzades per dones i tenen molt poca perspectiva de gènere. Un exemple de notícia és la del 6 de novembre, a la qual dues de les tres veus protagonistes són dones, al mateix títol utiliza el genèric masculí tot referint-se a Veïns a l’entorn del Fòrum denuncien contaminació i males olors, i ho segueix utilitzant en la locució i redacció de la notícia. Així, una notícia que, per una banda, podría ser un exemple de Bones Pràctiques, al donar veu a dues dones, expertes i veïnes, en un tema mediambiental, ha “fallat” tot utilitzant un llenguatge no inclusiu.
Com és habitual, les dones són protagonistes qüasi exclusivament en l’àmbit dels espectacles, com en la noticia sobre Diana Krall inaugurant el Festival Internacional de Jazz de Barcelona.
A TV3 hem pogut confirmar que als informatius de Televisió de Catalunya ens trobem el mateix, absència destacable de dones com a protagonistas de les notícies. El que si que hem d’agraïr desprès de molts anys de reivindicar-ho, és un millor tractament de les notícies referents a la violència contra les dones, que ens permet incloure coma Bones Pràctiques, els següentes reportathes: seguiemnt de l’assejament al món del cinema: Cineastes espanyoles denunciant violència sexual, i aquesta altra que denuncia que Una de cada cinc dones pateix abusos a través de la xarxa a Espanya ( que posa en relleu aquesta creixent i inquietant forma de violència masclista, que molt sovint no surt a la llum).
Diaris d’informació general amb llenguatge no inclusiu
Els diaris d’informació general amb seu en Madrid, donem molt poc espai a les informacions dels barris de Barcelona. Pero cal tenir en compte que gairebé tots, en les seves notícias mostren una mancança total de perspectiva de gènere . Com es pot veure en aquesta info musical, a El País, de Miguel. A.Bargueño: “Locos, disfrutones e insensibles: así somos los españoles según 16 éxitos del pop internacional“, que només anomena a Madona i a Sandy Barton. Un exemple de noticia de Bones pràctiques a El Pais és: “Premios Ondas 2017 para Àngels Barceló, ‘Sé quien eres’ y Alejandro Sanz“. L’article de Blanca Cia, subatlla a les dones premiades.
D’altra banda, i com Bones Pràctiques, El Punt Avui va ser un dels pocs mitjans que va recordar que el 19 d enovembre de 1933, les dones van a votar al nostre país per primera vegada: I les dones van votar, un article de Carina Filella. Mentre que l’article: El Gran Recapte necessita encara 11.000 voluntaris, no parla de vountàries, ni fa visible la tasca de les dones el “Gran recapte”.
Els mitjans generalistes com El Periódico també dediquen espais al Districte de Sant Martí, i a vegades entrevisten a dones del Districte, com van fer el mes passat amb Ada Vilaro, pero en aquest mes al reportatge: “Menjars populars amb rentavaixelles ecològiques” han desaprofitat l’ocasió tant el contigut, l’entrevistat de FEMAREC, com en la fotografia, de visibilitzar a les dones.
Quant a Bones Pràctiques,a la premsa escrita, cal ressaltar aquesta noticia de La Vanguardia, que va ser dels únics Mitjans que van reconèixer com a crim masclista l’assasinat d’una dona i el seu fill al Poblenou.
Els mitjans del districte i el gènere
Entre els Mitjans del Districte cal destacar a número 42, d’El Rebrot, revista de Verneda Solidària, en aquest número les dones son gairebe invisibles i segueix utilitzant usant nomes el masculí “lectors”, malgrat que destaqeum com a Bones Pràctiques, les entrevistes a dones a la contraportada, com a protagonistes de la secció “Vernedenques” que en aquesta ocassió visibilitza a la veïna, Ana González.
De la seva banda, de Linía Sant Marti del mes d’octubre, destaquem que, en la revista només hi ha una informació que es pugui considerar Bones Pràctiques,que dona la veu a una dona, Anna Roig, de Caritas, en la notícia sobre el creixement de la pobresa i l’exclusió al Districte No te perspectiva de gènere, el reportatge sobre Els veins del Fòrum s’uneixen per lluitar contra la contaminació, on les veines sembla que no hi están incloses
La revista El Poblenou de l’Associació de Veins del Poblenou dona molta importància a les dones, amb seccions i entrevistes. Tot i que a l’article a la portada només parlen de refugiats ( sense especificar gènere, en els contiguts de la revistatrobem alguns exemples de Bones Pràctiques,. Mireu el PDF
Continguts en masculí a publicacions online
Revista el Poblenou, que es el mitja digital de la revista també dona molta importància a les dones, presentant sempre que poden les activitats en femeni, com l’ainfo sobre la info sobre La Clínica de Salut Ambiental al Districte de Sant Martí de Barcelona.
L’Associació Urban District cada 15 dies envia un butlletí de Poblenou Urban District, que normalment es distingeix per la absència de dones, tant en els continguts com en les fotografiesi nomes usa només el genèric masculí en els seus reclams. Al seu butlletí del 9 de noviembre es constata aquesta manca de perspectiva de gènere; nomès hi han algunes imatges de dones a l’article sobre l’assessoria de moda que ofereix l’escola ARTIDI, perquè va específicament dirigit a dones: Al butlletí del 16 de novembre no es ressalta tampoc cap canvi ni cap protagonisme femení; al contrari, només hi ha un entrevista principal a un recepcionista home del hostel TwentyTú.
Seguint amb les publicacions electròniques al Districte, tampoc és te molt en compte la perspectiva de gènere ni hi ha una presència significativa de dones com a protagonistas de les seves informacions, és el cas de Poblenou.org o de Barcelona Digital, la web de l’ajuntament, que publica notícies en apartats de cada Districte. En aquest darrer un article sobre temática LGTBI no ha aprofitat l’avinentesa de la informació sobre novetats de novel.la de temática LGTBI per parlar d’algun tema que afecti especialment a dones lesbianes. De nou, nomès cal considerar com a Bones Pràctiques, en notícies els temes molt específics que ens afecten, com és la violencia masclista, com en el cas d’aquesta noticia sobre el balanç dels stands de Mercè Antimasclista que l’Ajuntament va instal·lar a diversos llocs de la ciutat, un d’ells el Fòrum, durant les festes de la Mercè, i que si que fa disgrega dades d’atenció per sexe.
Les nenes segeuixen sent invisibles
L’article publicat aquest mes a la web de l’UOC, es molt interessant: “Aprendre a programar a l’escola trenca barreres socials i de gènere“; però tant en la fotografia, com en el llenguatge invisibilitza a les nenes. Malgrat tot el consideren de Bones Pràctiques, , encara que no el destaquem com millor article com van remarcar a l’observatori anterior, amb el que va escribir Ana Isabel Bernal Triviño, (UOC), sobre Ana Pardo de Vera, periodista i directora de Público.
La revista Acelobert, les nenes també son invisibles, tan al text com a la fotografia, a l’article sobre “Assejament a les escoles“, d’aquest número d’octubre. També cal destacar que a les notícies generals hi ha mol poca atenció a les activitats de dones del diferents barris.
Tantmateix, altra web universitària, la de la UB al Poblenou, conté una mostra de noticia sense perspectiva de gènere, ja que tot i que totes les dones participants a l’acte que descriu eren dones, al titular parla nomès d’experts en masculí plural: http://www.ub.edu/minerva/experts-europeus-repensen-limpacte-recerca-en-ciencies-socials-i-humanitats-can-jaumandreu
Cartells i publicitats del districte
Quant a cartells/anuncis públics del Districte, volem destacar el cartell de la Festa del Clot-Camp de l’Arpa, que pensem que inclou bé la perspectiva de gènere al ser protagonitzat per un gegant i una geganta i també perquè és obra d’una dissenyadora.
Podeu consultar els Objetius del Observatori de Gènere per a la Igualtat de Sant Martí en la seva pàgina de presentació.
(*) Informació elaborada per Elena Tarifa, de l’AMC