32 alcaldesses de Catalunya denuncien el tractament informatiu “sense rigor” sobre els casos d’assassinats de dones.
L‘Observatori de les dones en els mitjans de comunicació proposa obligar a aquests a respectar el dret a l’honor i la intimitat de víctimes i famílies. La firma de la Declaració conjunta d’una la desena d’alcaldesses de Catalunya, va coincidir aquest dimarts 22 de març, amb la concentració a les portes de l’Ajuntament a la plaça de Sant Jaume, i amb la seu de l’Ajuntament de Sant Martí, per denunciar el primer assasssinat masclista d’aquest any a Barcelona (Sant Martí).

Des de l’Observatori, del qual formen part ajuntaments com Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, proposen reformar la normativa per incloure obligacions i sancions per evitar que els mitjans de comunicació envaeixin la intimitat de les persones properes a les víctimes de violència masclista i facin espectacle del dolor de les famílies.
A la declaració emesa per aquest organisme compost per un total de 32 ajuntaments, assenyalen concretament el tractament informatiu “inadequat” que van fer les televisions Telecinco i Antena 3 sobre diversos casos d’assassinats masclistes succeïts al Baix Llobregat entre el 2016 i el 2020. Un tractament informatiu que consideren que vulnera el dret a la intimitat, la prevenció de la revictimització i l’estigmatització, així com la protecció d’infants, fills i filles de les dones assassinades.
Arran d’aquests casos concrets, l’Ajuntament de Barcelona, com a membre de l’Observatori, va elaborar un informe jurídic per estudiar possibles actuacions que es podrien dur a terme des de les administracions municipals per protegir l’honor i la intimitat familiar i personal de les dones assassinades per violència masclista, i demanar canvis legislatius.

L’Observatori va convocar una roda de premsa per a manifestar el seu posicionament en relació amb el tractament dels feminicidis als mitjans de comunicació. Mitjançant una declaració signada, els 32 ajuntaments que formen part d’aquesta instància han manifestat el seu rebuig respecte a com alguns mitjans aborden la informació sobre els assassinats masclistes, a través de pràctiques que envaeixen la intimitat de les persones properes a les víctimes i que utilitzen sense respecte ni rigor les dades i els detalls personals, transformant el dolor de les famílies en espectacle.
Segons l’Alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín i Martínez, “aquí estem, un 22 de març de 2022, a Esplugues de Llobregat, per refermar el nostre compromís a l’hora d’impulsar un nou codi ètic i feminista. Som 32 municipis disposats a protegir els drets de les víctimes de feminicidis, de les seves famílies, totes les persones que ploren i pateixen les seves absències i la nostra societat. Per curar les ferides, és imprescindible una comunicació respectuosa que canviï la nostra mirada. Perquè darrere de les notícies hi ha persones.”
Per a l’Alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García Criado: “El poder dels Ajuntaments és limitat, però mai s’ha de subestimar la força de qui està disposat a treballar per fer un món més just i més igualitari.”
L’Alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, va proposar que, “Ni un pas enrere, a l’hora d’assenyalar les formes d’actuar que revictimitzen les dones víctimes dels crims masclistes i les seves famílies.”

Finalment, l’Alcaldessa d’Esplugues de Llobregat i Presidenta de l’Observatori, Pilar Díaz Romero, ha tancat l’acte amb les paraules següents: “Els mitjans tenen molt poder, moltíssim. Poden canviar la societat. Han de col·laborar per crear una nova societat, més segura i més igualitària, per a totes les dones, per a les germanes, les parelles, les amigues, les companyes de feina o de la universitat. Des dels Ajuntaments que formen part de l’Observatori, hem unit forces per demanar als mitjans en global i periodistes en particular–, que impulsem un nou codi ètic de conducta i comprometre’ns plegats a explicar les coses d’una altra manera.”
A més de les alcaldesses anomenades, a la firma de l’acord van estar presents les següents representants dels consistoris: de Sant Andreu de la Barca, Anna Maria Alba Aguilera; de Sant Adrià, Filo Cañete Carrillo; de Gavà, Gemma Badia Cequier de Castelldefels, Maria Miranda Cuervas; de Sant Boi, Lluïsa Moret Sabidó; de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon Gil; de l’Hospitalet, Núria Marín i Martínez i l’Alcaldessa Esplugues de Llobregat i Presidenta de l’Observatori, Pilar Díaz Romero.
Podeu trobar +info a Social.cat
Consultar La Directa cat, sobre Feminicidis (Foto Portada)
Mireu el vídeo a Youtube.