A l’acte del Consell de Dones de Sant Martí es va a parlar de la salut de les dones, dels serveis socials, de la labor envers les dones que fa el PIAD del districte. desprès es va desenvolupar un debat sobre aquest tema on es va parlar de la nova llei de l’avortament, del retrocès que pot significar la seva aplicació, dels serveis ambulatoris, i de la medicalització que pateixen sobre tot les dones grans, i d’altres qüestions.
A la xerrada: ” Com Afectat la crisi a la salut de les dones?”, acte institucional del Districte de Sant Martí, que va comptar amb Asumpció Salas, del PASSIR , Francoise Soetens; directora de Serveis Socials del Camp de L’Arpa; Elena Alonso responsable del Piad de Sant Martí, i els concejals del Districte, Eduard Freixedes i David Escudé. També van presents Iria Garcia, la nova cap de serveis personals, Merce Oller, la nova responsable del Consell.
L’Anna Belen López, responsables del PIAD Sant Martí va presentar el el funcionament i activitats del PIAD. Sembla que cada vegada hi ha més dones interessades en apuntar-se als tallers que organitzem, com el que va començar al gener sobre Assetivitat. Encara que la majoria de les dones que acuden a l’oficina són per temes de violencia i legals. Però van vlaorar possitivament la participació de les dones en tallers d’apoderament i autoestima.
La métgessa, la doctora salas va parlar de la salut de les dones i sobretot del pospart, asegurant que ara ja hi molts menys casos de depressió post part, per què, en generla, es troben més acompanyades. segons ella es molt important que es noramilitci socialment el permís paternal i la col.laboració del pare amb el part i la cura dels nadons. Aquesta representant del la organización de ASSIR, que te serveis en molt hospitals com el de l’Hospital del Mar, on ella treballa, va destacar la relació entre la precarietat laboral de les dones i el fet de retardar la maternitat, per què a partir dels 35 anys pot ser que l’embaràs sigui més arriscat i delicat para la dona. de la seva banda, Soetens va comentar que la crisis fa que cada vegada la situació de les dones als barris sigui pitjor, i dispossin de menys mitjans. I som elles les que acudeixen cada vegada més a demanar ajudes concretes.
Al final de l’acte una companya de la vocalia de les Dones de l’Asociació de Veins de la Pau, que va llegir el MANIFEST 8 DE MARÇ 2014 (que havien aprovat entre totes les assistents al Consell del dimarts 4 de març 2014) (*)
(*) Reproduïm el text complert del MANIFEST aprobat:
Amb motiu de la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, volem posar de manifest que és un dia ple de simbolisme per a nosaltres, de lluita pels nostres drets, i també per a totes aquelles persones compromeses amb la igualtat. Ens reunim aquí per retre homenatge a les dones que des de tots els racons del món ens han precedit i han obert el camí per aconseguir una societat més justa i igualitària.
No obstant això, estem molt lluny d’una veritable igualtat, que en l’actual conjuntura la nostralluita és fa més necessària. Ens hem d’unir i intensificar les nostres forces per evitar retrocedir i perdre els drets adquirits durant aquests darrers anys.
S’ha d’incrementar la presència de les dones en els llocs de responsabilitat de les institucions públiques i de les empreses per tal de crear i desenvolupar, amb noves i diferents mirades, projectes innovadors i de futur. És imprescindible incloure l’enfocament de gènere en qualsevol formació tècnica i/o professional i fomentar l’accés de les dones a les noves
Cal posar en valor el lideratge de les dones en els processos de canvi que la societat necessita.
S’ha de fer visible i fomentar la participació de les dones i en especial les més joves en tots els espais per tal d’impulsar un relleu generacional paritari. Torna a ser un moment important pervaloritzar les activitats de cura i potenciar la coresponsabilitat adoptant compromisos perquè les empreses facilitin la paternitat responsable.
Una nova racionalització del temps per un altre tipus d’organització més justa, equitativa i que es reconegui que degut a la crisi actual, moltes dones han perdut els seus llocs de feina; unes han fet front a tota l’economia familiar, d’altres, l’embaràs ha estat l’excusa per nopoder desenvolupar-se professional i laboralment,… Aquestes son modificacions de vida que comporten sobrecàrregues importants i afecten la salut de les dones, tant física, psíquica i
El dret a decidir sobre el propi cos, i el respecte a les lliures decisions de les dones. Aquesta ha estat una de les principals lluites que hem fet les dones al llarg del temps. Considerem,per tant, que aquest és un dret fonamental que no pot ser vulnerat.
Els recursos necessaris per promoure programes d’ educació sexual de qualitat i accessible a Fer visible el paper que les dones han tingut al llarg de la història.
I finalment, no podem oblidar que cal continuar donant suport als programes per atendrea totes aquelles dones en situació de vulnerabilitat. I en especial cal, més que mai, treballar conjuntament i avançant per eradicar la violència contra les dones que és la manifestació mésperversa de la desigualtat entre homes i dones.
Reivindiquem un pacte de gènere que impliqui tant a les responsables polítiques com a lesentitats socials. No podem seguir fent de les polítiques de gènere una eina de confrontaciópartidista amb resultats sempre negatius per les dones. Només si les dones ens posem d´acord seguirem avançant en els nostres drets.
VISCA EL 8 DE MARÇ!!!!
(*) Aquest manifest es llegirà a l’acte principal de districte el proper 11 de març, a la seu de l’Ajuntament