Per primera vegada es presenta una desfilada de moda dels dissenys d’un curs de formació tèxtil del Centre Sant Martí (*)

Amb la sala plena a vessar, el divendres 31 de maig, va tenir lloc en Francesca Bonnemaison la festa i la desfilada de moda dels models creats per les alumnes i alumnes procedents de diversos països, d’aquest centre de formació. Una presentació intercultural i festiva de la Marca MUSTIKKA, va comptar amb la participació de les coreografies del Petit Ballet de Barcelona, dirigides per Isa Moren, i amb l’actuació dels artistes convidats, com la ballarina de dansa oriental, Kehylee Degano i el músic i cantant africà, Musbaba Traore, que va amenitzar la desfilada.

La desfilada va ser la part final d’un veritable espectacle de música i dansa, que va finalitzar amb diverses passades en les quals els models eren les mateixes creadores i creadors de la roba confeccionada en el taller de formació. Models dissenyats per Laura Fernández, que ha presentat aquesta col·lecció com la primera mostra de la nova marca: Mustikka, que volen produir i distribuir, i que està realitzada amb materials reciclats. Ha estat any i mig de treball intensiu, però els resultats han estat brillants. Roba, bosses i accessoris realitzats amb atenció i delicadesa, que s’han pogut admirar en una passarel·la dissenyada amb motius africans, i que
en les primeres passades va estar amenitzada per la percussió musical de Traore.

La passarel·la dissenyada especialment per a aquesta presentació, on els models i els ballarins i ballarines que integren el Petit Ballet de Barcelona, van desfilar al ritme de la música i la llum.


Cal destacar, en la primera part de l’esdeveniment, l’actuació del Petit Ballet de Barcelona que va presentar una magistral coreografia de “Carmen”, i posteriorment un atractiu ball oriental, acompanyant a la ballarina Kehylee Degano. Després la presentadora i conductora de l’acte Elisabeth Carnicé Domper, va presentar l’ONG, “Per un futur millor”, de suport i solidaritat amb la infància i la joventut de Burkina Faso, que lidera Nicolas Carbonell, i en la qual participa activament Isa Moren. Es va passar un videoclip de l’experiència de cooperació cultural del Petit Ballet, el mes d’agost de l’any passat, en la capital de Burkina…
Una Mica d’història

El Centre Sant Martí està dirigit per Maria Luisa Carreño, veïna del barri de Sant Martí, que ha treballat com aeducadora social, i des de fa 32 anys és activista social, i dinamitza una ONG solidària en l’Edifici Piramidón, del barri de la Pau (Barcelona). El 2017 va crear un taller tèxtil de moda. I seguint un programa de Barcelona Activa, va desenvolupar un curs tèxtil de formació i orientació laboral, en què participen 32 persones de diversos països (senegalesos, llatins, marroquins, etc…), la majoria dones, i joves immigrants, que volen aprendre un ofici, i poder integrar-se en el mercat laboral. El taller està en el barri de Via Trajana, en Sant Martí, al costat del riu Besós, on viu una població en risc d’exclusió social. El taller vol convertir-se en punt de creació de moda reciclada que es pugui distribuir en els comerços, i que dóna treball a les persones que han desenvolupat la formació.

Aquesta primera presentació s’ha posat en marxa gràcies a la feina de tot un equip, que ha comptat amb Isa Moren, en el desenvolupament de la idea i en les coreografies, Víctor Buxan y Roldan Monreal, disseny i creativitat gràfica i Victor Ayala, direcció artística i escenografia.
Tant la dissenyadora, Laura Fernández, creadora de Lausak Studio, com la professora de confecció i patronatge, Alejandra Garcia, estan molt contentes del resultat del treball realitzat durant gairebé dos anys, i de la cohesió i bona formació del grup.
(*) Mireu el Facebook de la presentadora Elisabeth Carnicé
Fotos de l’espectacle: Lorenzo Fuentes