El confinament junt a la oferta de cistelles de verdures i fruites fresques ha impulsat la creació de grups de consumidores cooperativistes que es relacionen de forma virtual.

Al districte de Sant Martí , sobre tot al Poblenou, des de fa molts anys ja s’havien consolidat diverses cooperatives. Totes tenien un número més o menys gran de socis, i lo normal es que cadascú fos a recollir les seves comandes al local de les entitats. Algunes persones preferien rebre la comanda al propi domicili. Recorden els noms de les més antigues: Cydonia, Mespilus, Estèvia i la Unió (al Poblenou), que formaven parte del la coordinadora CCCP); i les cooperatives de Consum Gira-sol a Sant Martí de Provençals (Carrer Andrade 173) i la Cooperativa del Clot, al Camp de l’Arpa (Espai Antoni Miró i Peris).
Des de que els responsables de l’Eix Pere IV, va posar en marxa la campanya “Ajudem els camp des dels barris” a la CCCP9, s’ha duplicat el numero de grups de consumidors organitzats al Poblenou. Son 7 grups, amb participants que encara que no són cooperativistes, però volen fundar una cooperativa. Al grup coordinador CCCP s’han afegit Massa Terra, Verdnou, Besòs Verd: Les persones interessades es podem apuntar a través d’aquest Formulari. (*)
D’altra banda, han sorgit hi ha grups de consum que ja existien o se han creta fa poc, que encara no formen part de la Coordinadora, com La Plata, Bogatell, Superilla, La Escocesa, Selva del Mar, la nova de ca l’isidret, la del Centre de Poblenou, davant de Can felipa devant i Ceba de Mar.

En total, a sant Martí, mes de 300 famílies noves han triat consumir d’una manera diferent, més ecològica i ajudant als pagesos i pageses que més malament ho han passat amb la crisis del Covid-19.
Sobre les cooperatives que funcionen des de fa temps es pot trobar +info a través del punt d’informació de l’Ateneu de la Flor de Maig. En aquel local -abans del confinament havia establert un dia a la setmana de recollida de les bosses de verdures encarregades amb antelació per dues cooperatives..
A totes elles, tant les antigues com les més noves, les uneix la mateixa filosofía: apropar la producció agrícola de proximitat a al ciutat.“La producció i distribució actual dels productes d’alimentació – comenten en aquest espai web- no respecta les condicions laborals d’explotació de persones d’altres indrets del món, ni la sostenibilitat del planeta”. Les persones consumidores d’aquestes cistelles ho tenen clar i volen participar d’un projecte coordinat més ambiciós. Un projecte de conscienciació, de consum responsable, ecològic i de proximitat: “Estem consumint productes a gran escala sense respectar medi ambient ni condicions humanes de les qui produeixen”.
Cydonia ho explica així a la seva Web “Som una cooperativa de consum ecològic i responsable que es proveeix preferentment de producció local d’aliments i altres productes per abastir totes les necessitats dels seus socis, tot fent del consum un acte conscient i ètic” I posen en valor el haver sigut una de les primeres cooperatives del Poblenou: “Des del 1996 l’autogestió i la participació directa i compromesa de tots els socis ha estat la nostra raó de ser”. I com altres cooperatives ja reconegudes legalment, promouen activitats en l’àmbit de l’educació per a un model de consum alternatiu i la creació d’una xarxa social. Volen difondre el seu model col·laborant en la formació de nous grups cooperatius en el barri i donant suport a altres entitats que treballen per a la transformació social.

La Cooperativa Ceba de mar, és una més del Grup CCCP9, i també va néixer al mes de març, i els participants es relacionen a través d’una llista de Whasap. El repartiment de cistelles es fa els dimecres a la tarda. La gent que forma aquest grup pertanyen al barri de Front Marítim, i han acordat com a punt de recollida la planta baixa de l’Escola de Vida, al carrer Pellaires. En temps de confinament i per a conèixer-se millor han fet vídeo-reunions a través de Jit si.
Les cistelles de verdures cada dimecres les porten dues agricultores des de Cabrera de Mar, Glòria Torret i Míriam Tornero. Elles són dues de les “Tres quarteres” del Maresme, que baixen a Barcelona els encàrrecs i segons ens comenten: “procurem que cada cistella contingui productes diversos, sempre a bon preu”. En la llista expliquen els productes que son seus i diuen d’on provenen els que no ho son. “Creiem que es molt important promoure els productes de proximitat i de temporada. Tothom hauria e menjar sa i hauria de saber d’on prové el que menja”
(Podeu trobar +info a: Instagram. a Twiter ·#Eix Pere IV o al #Poblenou Cooperatiu.
+info sobre el món del cooperativisme a Xarxanet.