Aques mes d’octubre presentem el resumen de la tasca de seguiment realitzada, amb el repàs d’alguns dels continguts del mes de setembre, que cal destacar.
Remarquem com el millor article de Bones pràctiques de setembre i d’ octubre, va ser el que va escribir Ana Isabel Bernal Triviño, publicat a l’UOC, sobre Ana Pardo de Vera, periodista i directora de Público
D’aquest article també s’ha fet difussió a les xarxes socials. Pot ser perquè la organitzadora de l’esdeveniment va ser una agència de gènere, sita en Madrid: Comunicación y Género. Consulteu el seu Twiter.
També podeu veure el vídeo:
Entre els reportatges emesos pel Mitjans Audiovisuals destaquem:
Lògicament a BeTeVe hi ha una atenció especial a Sant Martí i als seus barris, ja que la seva seu la té al Poblenou. Cal recordar també que TVClot te la seva seu al costat de Can Casanelles. Malgrat tot, de les gairebé 50 reportatges emesos des de finals d’agost, només hi ha 4 que visibilitzen a les dones. I es poden considerar bones pràctiques. Hem trobat un altre que integra la entrevista a una dona, i altres dos d’info general, en les dones hi son absents.
Al reportatge de “Tallers Obertes al Poblenou”, de les 4 persones entrevistades, només hi ha una dona al final del mateix
També es interessant la info “Neix el circ de Sant Martí”, però no surt ni una dona, ni com entrevistada i/o participant. És un reportatge resolt des del principi al final amb llenguatge masculí no inclusiu.
Bones pràctiques
D’aquests reportatges al districte destaquem el realitzat a una persona discapacitada: “L’Assumpta frisa per la plataforma única”,
Altre en que la protagonista també és una dona, la propietaria d’un taller. “El projecte de tallers artístics de La Blu s’amplia amb una botiga”.
Cal destacar la visibilització de la feina creativa d’una dona gran: “Una carnissera jubilada del Mercat del Clot publica les seves receptes”: També es va emetre la crònica, sobre el concert de Monica Green al parc del Clot.
A TV3 es mira bastant incloure la intervenció de les dones en els seus reportatges, però hi ha ocasions en que elles hi son absents, i no se l’s dona la veu, malgrat que es veuen com a fons dels reportatges.
Al reportatge “Continuen les crítiques a la super-illa del Poblenou malgrat els canvis” podrien haver entrevistat a una dona. No ni hi ha cap entrevistada.
*+ Bones pràctiques
“Una immobiliària francesa compra 6 blocs de pisos amb 48 famílies a dins”.
Entrevisten a dones afectades per aquesta compra.
Els mitjans del districte i el gènere
Entre els Mitjans del Districte cal destacar a El Rebrot, revista de Verneda Solidària, que malgrat que només usa el masculí “lectors”, o parla del 17 d’octubre como el Dia per la eradicació de la pobresa, sense mencionar com les dones són les que mes la pateixen, sempre sol publicar temes en el que les dones son protagonistes, com la secció “Vernedenques” que visibilitza a la veïna, Ana González.
De la seva banda, de Linía Sant Marti del mes d’octubre, destaquem que, en la revista aquest mes no hi ha informacions en les que les dones tinguin la paraula, o es pugui visibilitzar el seu protagonisme.
** +Bones pràctiques
Tot i que, va ser molt correcte l’article: “La Verneda i la Pau es el barri amb més atur de llarga durada”, on al final hi ha una part que la explica com afecta a les dones
La revista Acelobert, que també informa dels nostres barris, i dedica una portada a dones, de manera alterna, en aquest número es pot considerar que ofereix continguts correctes. En aquest número entrevista a una dona.
***+Bones pràctiques
Bon article per a visibilitzar a una dona gran del barri: Gent Grant: Testimoni d’una jubilada
L’Associació Urban District cada 15 dies envia un butlletí que es normalment es distingeix per la absència de dones, tant en els continguts com en les fotografies: Poblenou Urban District, també usa només el genèric masculí en els seus reclams.
Els mitjans generalistes també dediquen espais al Districte de Sant Martí, i/o publiquen informacions concretes sobre el nostre espai. Destaquem El Periódico.
****+Bones pràctiques
A aquest mitjà a l’últim mes només hi ha un reportatge en que les dones semblen ser protagonistes, d’una activitat general: “Yincana gastronòmica en El Besòs i el Maresme”
Poblenou.org . Amb informacions molt interessants però sense perspectiva de Gènere.
Revista el Poblenou. La revista de l’Associació de Veins del Poblenou dona molta importància a les dones, amb seccions i entrevistes. Tot i que a l’article a la portada només parlen de refugiats ( sense especificar gènere)
*****+Bones pràctiques
La revista sempre te en compte la perspectiva de gènere: per exemple en l’últim numero de setembre al reportatge. “Menors, dones treballadores i persones emigrants maltractats pel govern d’Espanya”, subratlla el tema de les dones. Però al reportatge sobre El cas de Huertas Claveria: “Aprovació de la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme” , invisibilitza el paper que ha tingut en la recuperació de documents, la seva vídua: Araceli Aiguaviva, veïna del Poblenou. Mireu el PDF.