Observatori 2018 -Novembre
Tenint en compte que novembre és un mes ple d’activitats al voltant de l’eradicació de la violència sexista, cal destacar que els mitjans del Districte no han publicat massa informació al voltant del 25 de novembre. Ni tan sols a BTV va reflectir la festa del Premi Jove de Còmic Sant Martí per a la prevenció i eradicació de la violència masclista, que van tenir lloc a Can Ricart. Com el lliurament de premis va ser el 30 de novembre cal pensar, però, que molts mitjans ho publicaran al desembre.
Mitjans del Districte
Revista Poblenou
La revista de novembre distribuida i penjada a la Web al mes de desembre destaca com un número veritablement feminista, i amb moltes Bones Pràctiques BP , com l’article: “Habitatge: cami per recorrer” amb un enfocament mixt, subatjat al contingut “veïnes i veïns”: O el dossier complet d’“Habitatge i salut: una visió de Gènere”, què es pregunta si el habitatge pot explicar les injustes desigualtats en salut entre homes idones?. Podrien dir que aquest número tambè és molt feminista perquè acaba amb dues protagonistes, Isabella Antonelli , retratista italiana entrevistada i amb la recepta de la N’deye Gueye. Mireu la revista en PDF .
ACelobert
*La revista entrevista a una persona reconeguda en cada número. Hem fet recompte dels homes i dones que ha entrevistat al llarg de l’any i ens hem trobat de nou que no hi ha paritat; entre les 12 persones entrevistades, 8 són homes i 4 són dones. Mireu.
*Article “Homes igualitaris ‘petits’ igualitaris” parla de la importància de la sensibilització dels homes en la igualtat de gènere des de ben petits. Mireu.
En aquest sentit, valorem positivament mitjans de barri en paper com Acelobert donin veu al feminisme ja que part del públic d’aquests tipus de mitjans no són usuaris de les xarxes socials, espai per excel·lència del feminisme del segle XXI.
El Rebrot
Revista de Verneda Solidària, que va néixer l’any 1994, i des dels seus inicis ha dedicat reportatges i entrevistes amb protagonistes dones, visibilitzant a moltes veïnes desconegudes en la secció Vernedenques. Ja són 52 números i s’han anat alternant entrevistes de portada entre dones i homes. Mireu PDF.
En aquest número de novembre, dedicat en la seva majoria a la festa Major de la Verneda, les dones són molt poc presents. L’entrevista de portada és al pregoner de la Festa, el Joan Chamorro, músic i creador de la Sant Andreu Jazz Band, i ha desaparegut la secció Vernedenques i no hi ha cap noticia on sortin dones com a protagonistas, tot i que, per exemple, a la notícia sobre “El banc del temps” (pàg. 9), a la foto veiem que són gairebé totes dones. Es podria haver aprofitat per subratllar que la majoria d’usuàries del Banc del temps són dones.
Linia Sant Martí
Mireu el número 138 del 22 de novembre.
És una publicació quinzenal, també gratuïta, en paper i en digital, que en tots els números procura publicar alguna notícia amb protagonisme femení, i en general cobreixen temàtiques del districte que interessen a tothom; tanmateix, no utilitzen un llenguatge inclusiu; això es fa palès, per exemple, a l’article de portada del darrer número, “Els veïns aproven el nou 22@ de Colau sense entusiasme”.
*Es pot considerar BP l’editorial d’aquest número que va dedicat a la lluita contra la violència masclista, sota el títol: “Volem ser lliures”, on es desgranen les causes d’aquesta opressió del sistema patriarcal cap a les dones.
Malgrat que també es pot considerar BP la publicació en portada i a l’apartat d’esports, a la notícia: “ Hoquei en linea contra la violència de gènere” no s’utilitza llenguatge inclusiu ni es mostra cap imatge dels equips ni s’aprofita per visibilitzar més aquest esport en femení. Mireu.
elbutlletí
Publicació de l’Associació de Veïnes i Veïns del Clot Camp de l’Arpa. Número 275, Desembre 2018.
L’article de pàgina sencera sobre el 25 de novembre, sota l’apartat de Gènere. Mireu
Cap article utilitza llenguatge inclusiu ni tampoc cap incorpora perspectiva de gènere.
Revista La Veu (al ser trimestral, no sortirà cap nova publicació fins al gener)
*Tornem a recordar com a BP, l’article publicat a octubre, sobre les dones. Mireu.
Butlletins online locals
22@Network BCN
Del butlletí online i la web d’aquesta entitat del districte hem de tornar ressaltar que no utilitza un llenguatge inclusiu, i que contínuament utilitza el genèric masculí. Tampoc incorpora la perspectiva de gènere en les seves informacions, moltes relatives a l’àmbit econòmic, que es prestarien a incloure aquesta perspectiva.
Però cal destacar com a BP la publicació sobre l’acte: “Dones en Valor”, el dinar -coloqui que va tenir lloc el 22 de noviembre. Mireu.
Poble Nou Urban Distric
Al darrer butlletí enviat a meitats de novembre, segueix en la línea de no inclure cap informació amb perspectiva de gènere o amb protagonistes dones. Mireu
Butlletí UPF
Tant el butlletí com la web donen importància tant a les informacions escrites com a les imatges a les dones i el llenguatge és bastant inclusiu.
L’article de portada “La igualtat a la llar es trenca a l’hora de tenir cura del primer fill”que explica un estudi amb la participació de María José González, professora del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la UPF, on es com la meitat de les parelles analitzades que durant l’embaràs es repartia les tasques domèstiques de manera igualitaria deixa de fer-ho en les tasques de cura del nadó, explica un tema cabdal en les desigualtats home-dona, que és el de les cures i com això afecta a altres àmbits socials i familiars.
Tanmateix, aquest mateix article podria haver inclòs un llenguatge més inclusiu; al mateix títol només cita “primer fill” deixant de banda que hi han “fills i filles”. Això fa palès que tot i que s’incorpori la perspectiva de gènere al contingut de les informacions, encara manca molt en la incorporació d’un llenguatge inclusiu i no sexista. Mireu.
Televisions
BTV
A BTV Sant Martí van millorant quant a la visibilitat i protagonisme de les dones a les seves notícies:. Durant aquest mes surten dos protagonistes dones i un d’home:El Casal de Joves de Can Ricart es queda petit. Mireu.
Aquesta notícia parla d’urbanisme amb visió de gènere, sobre les”Marxes exploratòries perquè les dones participin en les millores del barri” que s’han fet a Verneda-La Pau, donant la veu a les dones protagonistes i posant en rellevància que cal fer les ciutats i els carrers també amb ulls de dona. Mireu.
TV3
Cal considerar que la televisió autonomica aquest mes ha dedicat molts espais i informacions amb perspectiva de gènere. Cal destacar la Nit temàtica del 13 de novembre sobre violència masclista.
Reportatge d’ ” On demanar ajuda si es pateix Violència de Gènere?”. Mireu.
En aquesta alerta informativa: “Espadaler: la xifra d’evacuats creixera força” no utilitza llenguatge inclusiu, com ara dir “persones evacuades”. Mireu.
Antena 3
A aquesta notícia es visiblitza la violència masclista al món del futbol, amb l’episodi d’insults rebuts per tres dones àrbitres: Insultos machistas empañan un día histórico en el fútbol catalán: “tres mujeres arbitraron un partido masculino Mireu.
Noticia sobre el nou pla d’ocupació per a joves, que no incorpora llenguatge inclusiu ni perspectiva de gènere: “Las claves del nuevo plan de empleo juvenil”. Mireu.
MITJANS GENERALISTES CIUTAT
La Vanguardia
Aquesta notícia no només visiblitza una situació sovint amagada, la de les dones àrbitres, sinó que també ho descriu com “masclisme”: “Las árbitras que golean al machismo”. Mireu.
Aquest article explica com la publicista Marina López Boix ha creat a la seva agència unes icones per a representar la realitat amb una perspectiva feminista i inclusiva, realment quelcom de molt innovador que no s’ha donat massa a conèixer. Mireu.
*La Vanguardia és l’únic mitjà generalista que es fa ressò del nomenament de Anna Giribet com a directora artística de la Fira de Tàrrega, tot i que en 38 anys no ha ocupat aquest lloc cap dona. Mireu.
A aquest article, Ni médicos ni policías: ¿hoy los niños juegan a ser youtubers?, no hi ha incorporada cap perspectiva de gènere, en un tema que precisament es presta a fer distinció entre nens i nenes. Mireu.
Aquest tampoc inclou cap perspectiva de gènere; no hi fa distincions entre dones i homes joves. “El mundo rural se ofrece a los jóvenes como proyecto de vida”. Mireu.
Avui
*Entrevista al Doctor Mañero: “Tots els pacients estan preparats per canviar de sexe; volen això” Mireu.
*Article: “Empatia Gimnàstica. El text no visibilitza a les dones, malgrat qeu la fotografia usada sigui d’una dona. Mireu.
El Periódico
Aquest diari també informa de la campanya de les dones àrbitres espanyoles contra la violència masclista al futbol, incloent el vídeo de la campanya a “Vídeo de las árbitras contra la violencia machista: “Tú decides el final”. Mireu.
Internet
Público
Aquest article parla de la importància de trobar i utilitzar un llenguatge inclusiu i no sexista: “El masculino es el término que tiene todo”. Mireu.
*De nou es posa en evidència el tema del masclisme al futbol, amb aquesta notícia que informa de que “Las árbitras españolas piden poner ‘punto y final’ a la violencia machista”. Mireu.
Catalunya Plural
*A aquest article es destaca el protagonisme d’una metgessa, Claudia del Santo, en la mobilització del personal d’Atenció Primària mèdica a Catalunya fa uns dies: “La médico que ha puesto voz a la rebelión de la Primaria”. Mireu.
*Molt BP, l’article voltant de l’1 de desembre, Dia Internacional de la SIDA, van sorgir diversos articles a la premsa, però aquest tracta específicament de com la SIDA afecta a dones i de països no del primer món, com la Índia; un exemple de bona informació amb perspectiva de gènere d’un tema d’actualitat: Leelavathi i Sumithra: dos exemples de coratge davant de la Sida. Mireu.
Crític
Aquest article de portada vol presentar les 10 veus de la cultura i el pensament crític que has de conèixer, i 6 de les veus són dones; aquest és un exemple de la visibilització del talent femení.
Vilaweb
*”La CUP denuncia un mosso per haver amenaçat la diputada Natàlia Sànchez”: Article amb Perspectiva de gènere, tant al redactat com a la fotografia. Mireu.
La portada d’aquest diari digital segueix mostrant una majoria de protagonisme masculí, tret d’una notícia sobre “Annegret Kramp-Karrenbauer, nova dirigent de la CDU en substitució de Merkel”, que en destaca per la seva foto on es mostra tant a la nova dirigent de la CDU com a Angela Merkel en un actitud molt distendida i en una foto plena de color, molt diferent a les altre imatges de la resta de notícies, on els homes retratats tenen un posat bastant més seriós. Això mostra com les dones polítiques són retratades de manera diferent als homes en càrrecs polítics, d’una manera que reflexi menys poder i autoritat en sentit clàssic. Mireu.
Comunicació 21
Una bona notícia relativa a les televisions és aquesta de Comunicació 21 on s’explica que totes les televisions catalanes multipliquen el temps dedicat a informar sobre violència masclista, segons un informe del Consell Català de l’Audiovisual fet sobre TV3, TVE Catalunya i 8TV. Mireu.
*Cal tenir en compte la publicació sobre “La Guia per a l’ús no sexista del llenguatge”, publicada per l’Ajuntament de Barcelona, que trobeu a l’article publicat a santmartiambveudedona.cat
Diseny, ilustracions i dibuixos: Miriam Rivera, Raquel Arnaiz i Julia López. Continguts: Elena Tarifa i Julia López
Podeu Mirar i guardar aquesta recerça en 2018Observatori Novembre.