Observatori 2018 -Octubre
Mitjans del Districte
* El Rebrot
Revista de Verneda Solidaria, que va néixer l’any 1994, i des dels seus inicis ha dedicat reportatges i entrevistes amb protagonistes dones, visibilitzant a moltes veïnes desconegudes en la secció Vernedenques. Ja són 50 números (veure portades al número de setembre), i com es pot observar s’han anat alternant entrevistes de portada entre dones i homes. Mireu.
MALA PRÀCTICA: Tanmateix, en aquest número d’octubre les dones són invisibles. L’entrevista de portada és al president de la Palmera, ha desaparegut la secció Vernedenques i no hi ha cap notícia on surtin dones com a protagonistes, ni al text ni a les fotos, de cap secció. Mireu
* Línia Sant Martí.
És una publicació quinzenal, també gratuïta, en paper i en digital, que en tots els números procura publicar alguna notícia amb protagonisme femení, i en general cobreixen temàtiques del districte que interessin a tothom; no utilitzen un llenguatge inclusiu. Mireu
BONA PRÀCTICA: Al número de la segona quinzena d’octubre hi ha un article que té com a protagonistes les dones: “L’Escena Poblenou tanca 5 dies amb protagonisme femení”
BONA PRÀCTICA: Es pot considerar amb perspectiva de gènere, un article que explica com el Saló Eròtic de Barcelona d’enguany està implicat contra els estereotips masclistes relatius al sexe a la seva publicitat. “Trencar el tabú de la sexualitat per combatre el masclisme”
*El butlletí
Publicació de l’Associació de Veïnes i Veïns del Clot Camp de l’Arpa. Número 274, Octubre 2018: Mireu.
BONA PRÀCTICA: A l’article de la pàgina 5, secció Habitatge: “En la defensa del dret a un barri digne: Cap Veïna fora del barri”. Es tracta d’un article que relata el drama dels desnonaments i que cita com a protagonista una dona, la Martha. Cal destacar que malgrat l’article sigui en femení, també cal preguntar-se perquè no s’implica als homes (o el masculí) en aquest tema de l’habitatge i els desnonaments.
MALA PRÀCTICA: La resta dels articles no inclouen ni llenguatge inclusiu ni tenen perspectiva de gènere (PdG). Mireu
* Revista La Veu
Revista de l’AVV de Sant Martí de Provençals, número 18, Octubre 2018.
És una revista que principalment recull informació sobre les diverses actuacions urbanístiques que es duen a terme al barri, així com les actes de les reunions de l’AVV (que, atenció, només és de “veïns” i no inclou les veïnes…), però també inclou alguns articles d’opinió general. Mireu.
BONA PRÀCTICA: Aquest número inclou un interessant article d’opinió que ocupa 3 pàgines (de la 18 a la 20) sota el títol “L’eterna explotació de les dones”, que realitza un recorregut per algunes de les fites del feminisme al llarg de la història i reivindica el feminisme com quelcom revolucionari. L’únic “però” és que està escrit per un home i parla sovint en nom de les dones, però al menys parla d’aquest tema i se li dóna especial rellevància a la publicació.
*Revista Poblenou (el Número d’octubre es publica a mes de novembre)
Televisió local
*BeTeVe. De la vintena de notícies en portada, només una té com a protagonista una dona, tot i que no mostra cap perspectiva de gènere: “Ajornat el desnonament d’una dona al Poblenou”
BONA PRÀCTICA: A la següent notícia, si que s’explica que el festival Escena del Poblenou d’enguany tenia un protagonisme femení i una perspectiva feminista: “El Festival Escena Poblenou es despulla”
Cal destacar com a BONA PRÀCTICA el reportatge realitzat per Javier Arilla des de TVCLot, sobre “El Camp de la Bota amb ulls de Dona”. Mireu el reportatge.
MALA PRÀCTICA: Dels 8 reportatges d’octubre realitzats per TVclot.com, només un té PdG, i cal destacar que els esports femenins que es desenvolupen al districte, semblen que no hi tinguin cabuda tampoc en la cadena local de Barcelona, que hi és al districte de Sant Martí. Mireu.
Butlletins online locals:
*22@Network BCN
MALA PRÀCTICA: Del butlletí online d’aquesta entitat del districte hem de ressaltar que no utilitza un llenguatge inclusiu. Mireu.
BONA PRÀCTICA. En els seus enviaments per e-mail tornen a recordar el cicle “Dones en Valor” que tindrà lloc el 22 de novembre. Un cicle dedicat a visibilitzar les dones.
*Poble Nou Urban District
MALA PRÀCTICA. Durant el darrer butlletí -enviat a principis de novembre-, segueix en la línia de no incloure cap informació amb PdG o amb protagonistes dones. Mireu.
A l’Open Night de novembre que anuncien tampoc destaquen especialment activitats de dones. Mireu.
*Butlletí UPF
Tant el butlletí com la web donen importància tant a les informacions escrites com a les imatges a les dones i el llenguatge és bastant inclusiu. Mireu
BONA PRÀCTICA: Article: “La recerca en gènere guanya pes en els diversos departaments i en el premi al millor treball de fi de grau”. Article a la portada de la web, que explica les III Jornades del Centre d’Estudis de Gènere de la UPF i ressalta el tema de la recerca en gènere. Mireu.
Premsa escrita ciutat:
*La Vanguardia 13 d’octubre del 2018
BONA PRÀCTICA: Pàg. 10: A aquest article s’explica com la model Ashley Graham, que no acompleix amb els estereotips de bellesa femenina, ha triomfat: L’activista del cos femení torna a la càrrega. Article de Margarita Puig. Mireu. També es interessant a la pàg. 33: “La cap de les males mares”, sobre Laura Baena, al suplement Tendencias, escrit per Cristina Sen.
MALA PRÀCTICA: Pàgines 28 i 29, “L’Espanya Exclosa, ciutadans sense xarxa”, article de Celeste López, on comenta l’informe: “Necessitats socials a Espanya, Benestar econòmic i material”, publicat per l’Observatori Social de la Caixa, dirigit per Luis Aya. Escriu sobre dades de pobressa sense cap perspectiva de gènere.
BONA PRÀCTICA: és l’únic mitjà que ha publicat un article sobre el Dia de les Escriptores, el 15 de octubre. Mireu.
*El Periódico 15 d’octubre
BONA PRÀCTICA: pàg. 20: “Històries mínimes: xerpes del retorn social”, on es parla d’una empresa d’economia social a la qual dones nepaleses fan bosses de cànem. Mireu.
MALA PRÀCTICA: pàg. 19, apartat Economia: “Dues de cada tres empreses familiars amplien plantilla”, on no es cita cap dona empresària ni té perspectiva de gènere.
*El País. 12 octubre
MALA PRÀCTICA: Al seu butlletí parla de “menors de tres anys escolaritzats”, només menciona nens i no nenes. Mireu.
BONA PRÀCTICA. 16 d’octubre : Reportatge “Irene, la primera presidenta de España”, sobre el Dia Internacional de les Nenes. Mireu.
BONA PRÀCTICA “¿Qué ganaríamos si todas las niñas terminaran la escuela?”, reportatge denunciant la manca d’escolarització de les nenes arreu del món. Mireu.
*El Punt Avui 14 d’octubre
BONA PRÀCTICA: La secció d’economia habitualment està molt masculinitzada, però aquesta notícia parla de la desigualtat econòmica amb perspectiva de gènere: “Dones i desigualtat econòmica”. Mireu.
BONA PRÀCTICA: A aquest article de la secció de Cultura es denuncia que el director artístic de La Perla cedeix espai a nous equips artístics però desatén les artistes creadores: “Ni Boggi ni dones”.
*El Mundo 15 d’octubre.
BONA PRÀCTICA, Article de Núria Ribó sobre la violència de gènere. Mireu
MALA PRÀCTICA: Al següent article hi ha 0 perspectiva de gènere: “Los jueces de Cataluña denuncian la falta de apoyo del Gobierno frente a los ataques de los separatistes”. Mireu
*ARA 16 d’octubre
BONA PRÀCTICA: És un dels pocs mitjans que ha parlat del cicle de pensament i filosofia Biennal del Pensament amb perspectiva de gènere: “Les dones no estan disposades a seguir sent víctimes”. Mireu.
MALA PRÀCTICA: A la següent notícia es parla en masculí en el titular i en el text, però hi ha una foto d’una professora dona…:Mireu
Televisions
*TV3 14 d’octubre.
BONA PRÀCTICA: Telenotícies nit: reportatge “On són les dones als llibres de text?” denunciant la manca de dones referents als llibres de text. Mireu.
Mitjants Internet
*Vilaweb 16 d’octubre:
MALA PRÀCTICA: Portada totalment masculina.
BONA PRÀCTICA: Article de Rita Segato “És impossible de separar els estats colonials, com l’espanyol, del destí de les dones”, en la Biennal del Pensament, on es parla de feminisme des d’un punt de vista de la diversitat. Mireu.
MALA PRÀCTICA: Article sense cap perspectiva de gènere: “Els pares podran accedir a les dades sanitàries dels seus fills de forma digital fins als 16 anys”. Mireu.
BONA PRÀCTICA: A la secció d’Economia, aquesta notícia explica bé un tema que afecta només les dones: “Prop de 195.000 dones es beneficiaran a Catalunya de l’exempció de les prestacions per maternitat a l’IRPF”. Mireu.
*PÚBLICO
BONA PRÀCTICA: Article d’opinió de Cristina Fallarás que parla de la importància de les paraules en les discriminacions de les persones LGTBI arran de la polèmica televisiva al programa Operación Triunfo: “La mariconez de Mecano”. Mireu.
BONA PRÀCTICA: Aquí es parla de la precarietat amb perspectiva de gènere, tenint en compte de manera diferenciada la situació de dones i homes: “Los años de precariedad laboral de los españoles crece desde hace tres décadas”. Mireu.
* El Món 16 d’octubre:
MALA PRÀCTICA: Tot i que la presidenta dels sommeliers és una dona, es desaprofita aquest article per parlar de la professió des d’una perspectiva de gènere: “S’obre el debat a Catalunya sobre quin ha de ser el paper dels sommeliers”. Mireu.
*Via Empresa. 15 d’octubre
BONA PRÀCTICA: En el següent article es parla obertament de com els i les més joves estan conscienciats/des sobre la necessitat d’igualtat al món de l’empresa: “Joves per trencar la bretxa de gènere”. Mireu.
MALA PRÀCTICA: No es cita cap dona empresària: “Un mar d’empreses a València”.
*El Nacional cat 16 d’octubre
BONA PRÀCTICA: Portada molt femenina.
MALA PRÀCTICA: “Els advocats qualifiquen ‘d’injust i esperpèntic’ el procés contra els Jordis en l’acte a Lledoners”. Mireu.
*El diario.es
MALA PRÀCTICA: 0 perspectiva de gènere a l’article sobre educació: “Colegios que cuadruplican la media de alumnos pobres de su barrio y otros casos extremos de segregación en Catalunya”. Mireu.
BONA PRÀCTICA: Aquí es descriu de forma bastant fidedigna i respectuosa, sense entrar en sensacionalismes, l’episodi racista contra una dona en un vol de Ryanair: “El Ayuntamiento de Barcelona denuncia ante la Fiscalía los insultos racistas a una mujer en un vuelo de Ryanair”. Mireu.
Recerça: Elena Tarifa.
Coordinació i edició: Julia López.
Disseny i dibuixos: Miriam Rivera.
Correcció: Pilar Moreno
Control Web: Mayte Siso
Mireu el 2018ObservatoiOctubre_plantilla: