El dimarts 16 de juny es farà un acte especial a la Biblioteca del Poblenou, amb la projecció del documental “Les dones a les cooperatives del Poblenou”, junt a la presentació del llibre “Un barri fet a cops de Cooperació”
L’acte comptarà amb l’autor, Jordi Dalmau, i amb Jordi Fossas, president de l’Arxiu Històric del Poblenou, editor d’aquesta publicació, que explica el món de les cooperatives, però que va molt més enllà, profundizant en la historia del barri. Tambè estaran presents les dones protagonistes de les cooperatives, tant del documental com de part del llibre, junt a les autores Julia López Tremols, i Susana Sosa Villafañe, les periodistes i realitzadores del documental, que desde Món Comunicació, i gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament del districte de Sant Martí, van poder fer aquesta petita pel·lícula de 20 minuts que ha volgut recuperar la memòria històrica de les dones, Antonia Prades, Carme Piqué i Maite Doña que són dones que formen part de la història del cooperativisme al Poblenou. Elles van ser viure part de la seva vida a les cooperatives, tal com van explicar elles mateixes al documental.
[Mirar pdf en: Biblio_documental_llibrecoop16juny]
[+info al Blog de Món Comunicació]
(*) El llibre, que s’ha editat gràcies a una campanya de micromecenatge -en la que han participat cooperatives i particulars del Poblenou- representa una reivindicació del passat com una forma de lluitar pel present i de construir el futur, i alhora es també un homenatge a tots aquelles persones treballadores que un dia van decidir ajuntar-se i crear alternatives al règim de misèria que es vivia aquells anys.
A l’acte de dijous van assistir junt a molta gent jove, vells i velles cooperativistes, autèntics protagonistes d’aquest moviment, que tal com remarcava Dalmau: “van treballar i participar perquè les condicions de vida de la classe treballadora fossin millors, per fer del Poblenou un barri més digne, i al servei de la gent, mitjançant la autorganització veïnal, des d’una òptica transformadora, feminista i solidària. Aquí mateix tenim l’esemple d’algunes dones que van ser veritables testimonis del cooperativisme. Malgrat que elles oficialment no podien ser socies de debò”. Aquesta presentació va ser molt especial i emotiva. L’autor també va remarcar el mèrit de l’obra es sobre tot “col.lectiu” per la ajuda i el suport que ha rebut: ” Gràcies a la mateixa gent la que te moltes coses que explicar sobre el seu barri, i que és la que millor ens pot aportar testimonis de la nostra història”. I per acabar l’acte va tenir unes paraules d’agraïment a Teresa Gisbert que mesos abans de morir va posar el seus arxius de la Flor de Maig al seu abast.
. [Info anterior al Blog]
Cal tenir en compte, que durant l’any 2015, es faran diverses presentacions del documental: “Les dones a les cooperatives
del Poblenou”, a les biblioteques, casals d’avis i avies i centres cívics del Districte de Sant Martí.