La projecció del documental “Les dones a les cooperatives del Poblenou” i la presentació del llibre “Un barri fet a cops de Cooperació” va tenir lloc el dimars 16 a la Biblioteca del Poblenou Manuel Arranz.
En primer lloc es va projectar el documental que ha realitzat l’Associació Món Comunicació, i posteriorment es va presentar el llibre sobre el Poblenou, amb la presència de l’autor, Marc Dalmau, acompanyat per Jordi Fossas, president de l’Arxiu Històric del Poblenou, editor d’aquesta publicació. Ambdues presentacions giraven al voltant del mon de les cooperatives al Poblenou. Als dos casos va ser molt important el testimoni de les dones de les cooperatives. Tal com va explicar Julia López directora del documental: “les dones van tenir un gran protagonisme en el món cooperatiu, malgrat que no puguessin ser sòcies de fet. I amb el nostre documental només hen volgut posar el primer gra de sorra en la feina de recuperació de la memória històrica de les dones”. D’altra banda el libre es un estudi profund i exhaustiu sobre la historia cooperativista del Poblenou, en el que com va reconèixer el mateix autor ha tingut molta importància el testimoni directe d’algunes de les dones protagonistes del documental. Elles van aportar un fons documental inèdit i molt valuòs de fotogràfies i documents, que es podem veure en la publicació. Alguns d’aquest testimonis gràfics tambè formen part del documental.
Protagonistes de les cooperatives mès importants del Poblenou, com Antonia Prades de La Flor de Maig o Maite Doñaque de Pau i Justicia van estar presents en aquest acte. Carme Piquè, testimoni fonamental de L’Artesana, en aquesta ocasió no va poder assistir. Doñaque va comentar que “Pau i Justicia va resistir finals dels anys 80, però la mala gestió i les deutes van aconsellar el tancament” I tornant al present, va afegir que que estaba contenta de la recuperació del local del carrer Almogavars. “Encara que està molt be que allí s’hagi instal·lat la sala Becquett, però… crec que es possible que dintre d’uns anys ningù es recordarà de la cooperativa que hi habia, i que va ser una part tant important de la nostra vida”.
De la seva part Dalmau tras la presentació i elogis que el va dedicar Fossas, ens va fer una “didàctica” i acurada explicació sobre la historia “diferencial” de les cooperatives del Poblenou, su relació amb el món obrer i su significació històrica i política: “No es pot entendre la historia del Poblenou sense tenir en compte el món del cooperativisme. Es va pasar del individualisme inicial del repartiment de beneficis entre els socis al col.lectivisme de gestionar fons social per a resoldre problemes socials com jubilacions, malalties o vagues que deixaven sense recursos als treballadors. Eren molt mès que llocs on comprar a mes bon preu i sense intermediaris, significaven tota una forma de vida i una realitat d’unió per a la millora de les condicions socials de les classes mès desfavorides. Les cooperatives vans er veritables instruments de canvi” (*)
A baix podeu veure el trailer del documental que han produït Julia López Tremols, i Susana Sosa Villafañe, les periodistes i realitzadores de Món Comunicació, que han comptat amb la ajuda de Roger Granel de Produccions La Llacuna, i que s’ha pogut portat a terme gràcies a una subvenció de l’Ajuntament del districte de Sant Martí. Aquesta pel·lícula de 20 minuts que dona la veu a les dones de les cooperatives s’ha vist i es podrà veure durant el 2015 en diversos centres, casals de barri de sant Martí. Tambè es podem demanar copies de Dvd i organització de projeccions, escrivint al mail de Món Comunicació.
[Consultar la info completa al Blog de Món Comunicacio]