A Sant Martí, les associacions de dones i diverses entitats durant el confinament estan desenvolupant una tasca solidària molt gran.
Ja fa més de 3 mesos que estem en un estat d’alarma a tot l’estat espanyol a causa de la pandèmia del Covid-19, i les entitats de dones i solidaries s’estan dedicant en cos i ànima a ajudar i acompanyar a les persones que més ho necessiten.

En les video-reunions que van fer un grup de representants del Consell de Dones de sant Martí van poder comprovar com la solidaritat “feminista” i social es un fet a destaca.; Des de el primer dia de confinament es van mobilitzar. “Les dones son expertes en les cures i en l’atenció familiar i ara ho tenim que demostrar més que mai, perquè la gent que ens envolta ho necessita” comentaven en les seves intervencions, una al darrera de l’altra. Aquest tema de “mobilitzar-se per ajudar junt a la preocupació de l’augment de la violència envers les dones pel obligat tancament a casa, van ser els eixos de la feina “confinada” però oberta i solidària d’entitats, moltes activistes voluntàries, també i de les responsables de l’àrea de la dona de l’ajuntament. Consulteu les actes de les reunions.
Entitats expertes en solidaritat, como INVIA, el grup de dones La Verneda-La Pau, Àmbar Prim o Solidària Associació, per posar alguns exemples, es van a dedicar atendre a les persones afectades que ho necessitaven, organitzant recollides de productes d’alimentació i productes de neteja. Algunes van posar en marxa un dispositiu eficaç i ràpid per a fabricar mascaretes i vestits de protecció per als sanitaris. Moltes amb ampla experiència en el voluntariat van col·laborar tot el que van poder en els menjadors col·lectius i en el repartiment de productes.

Les voluntàries treballen com mai i Charo Carrera, del grup de les Vernedes, col·labora des de fa temps, com a voluntària de Solidària Associació, . Amb la crisi actual, s’han vist desbordades per la gran quantitat de persones que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica i social: “Ajudem a famílies en situació precàries, donem roba per a adults i per als més petits, fem mascaretes solidàries, repartim canastillas per als bebès i abastim a les famílies amb productes d’higiene”. Totes són voluntàries i poden fer aquest treball, per les donacions que reben. La presidenta Montse Jiménez explica que fa més de 20 anys que està en el món de la Solidaritat. (A la foto està amb l’Àlex i la Rut Sagrera, els seus fills i companys d’aventura solidària). “Ara també ens hem vist en l’obligació moral de repartir aliments i pagar lloguers d’habitacions- explica. Han pogut realitzar aquesta tasca gràcies a les donacions en espècie i econòmiques que han rebut de diferents entitats i persones anònimes específicament per la COVID-19. ” Ens sentim molt satisfetes de la feina que fem i ens omple de felicitat la nostra tasca de voluntariat.” L’associació realitza bosses solidàries per la fruita i la verdura, mascaretes, i altres productes de costura que es distribueixen per botigues de Sant Martí”. Nova Solidària està ubicada entre Sant Martí i Bon Pastor (Passatge Torrent de la Estadella numero 12).

Maria Luisa Carreño, porta el Centre Sant Martí d’ajuda Comunitària, que abans del confinament repartien dos dies a les setmana una borsa de productes d’alimentació i neteja, amb productes proporcionats pel Banc d’Aliments i per la Fundació Formació i Treball de Caritas. “Ara s’ha duplicat el nombre de famílies a les que atenem, i ens hem vist obligats a desenvolupar una campanya pròpia de recaptació d’aliments. Repartim un menú diari amb el menjar elaborat per tot el dia, i això abans no ho fèiem. Ara és fonamental per a moltes famílies que no tenen ingressos”. En total se beneficien unes 350 famílies (unes 1500 persones) que acudeixen al seu local del barri de Via Trajana, al costat del riu Besós. “En el nostre taller de costura- fem màscares, amb unes teles homologades que ens envia una empresa. Les repartim entre els que venen.


Xarxes de Suport mutu Una altra Xarxa que ha sortit a la llum es la Xarxa de Dones Cosidores, que hi són a diversos llocs de la ciutat, i a Sant Marti estan realitzant mascaretes per a les persones sense llar i per als que recullin aliments [+info a bcn.cat]
Cal destacar la rapidesa de reacció i la continuïtat de feina del Grup de Suport Mutu del Poblenou, que com en altre barris de la ciutat s’han posat en marxa per ajudar a la gent més necessitada del seu entorn, per impedir desallotjaments i repartir aliments. Les primeres convocatòries van provenir del grup de gent de l’Ateneu de la Flor de Maig i de l’Horta de La Vanguardia, que van posar una campanya de suports ala emigrants que feia mesos havien sigut desallotjat s de Casa Àfrica, del carrer Maria Agulló, i que es troben sense recursos per a mantenir-se Ara la campanya continua amb nom “Poblenou torna a bategar”, i a través de WhatsApp segueixen demanant col·laboració: I comenten que hi son a La flor de Maig, els dijous de 17h a 19h o dissabtes de 11h a 13h. I els productes que més necessiten , oli d’oliva, cafè, carn, i bolquers talla 3, 4 i 6. Aquesta xarxa la promou i la coordinadora d’entitats del Poblenou, i es pot trobar +info en el seu facebook. El centre d’Acollida APROPEM-NOS també participa en aquesta Xarxa. Per a +info escriure a suportmutup9@gmail.com o a twitter: https://twitter.com/mutup9?lang=es

La Xarxa de Suport del Clot Camp de l’Arpa, també es va moviitzar des de el primer moment, i fa poc diez va fer una valoració i informació del recaptat i de la distribució de la Recollida d’Aliments en el barri, i ho van publicar a la seva Web: Aquesta situació, com sempre, ha afectat més a les persones que viuen en condicions precàries, amb la pressió de realitzar els pagaments dels subministraments energètics i amb la necessitat de pagar un lloguer inflat a final de mes. També a moltes de les persones vingudes d’altres indrets d’arreu del planeta, on lleis discriminatòries els segueixen tractant com a persones de segona, sense el reconeixement de la seva ciutadania”

Mireu altres Xarxes Solidaries a l’espai Web de Ca l’Isidret:.