Eva Yufra i Triana Doce, són dos artistes que desprès fa més d’un any d’investigació van posat en marxa un espectacle que uneix la dansa i la memòria històrica, en un recorregut a un espai únic de Sant Martí: la Xemeneia del Besòs.
La representació d’Aquí, abans, serà el divendres 24 i el dissabte 25, a les 19 hores. La seva obra és un projecte artístic que combina Art i Memòria, a través d’una proposta que reuneix Arts Escèniques, Arquitectura i Fotografia. Al darrera d’una recerca entre testimonis -la majoria dones- del Besós, van idear un espectacle participatiu en el que mentre ballen i expliquen acompanyen a un grup de gent en un recorregut de baix a dalt dintre de l’antiga xemeneia de la Companyia d’Aigües del Besós
Una posada en escena emotiva de dansa-teatre que va de l’humor a la nostàlgia, en la que Eva i Triana han posat l’ànima. La veu d’àvies i d’avis que ens expliquen la seva història i elles amb la seva coreografia la representen d’una manera única, revivint històries que mai constaran al relat oficial de la immigració. Els testimonis parlem amb emoció i expliquen coses de la seva vida quotidiana al Besós o les Barraques del Somorrostro. En Aquí, abans es projecten fotografies de l’època, l’espai obté un nou significat i l’arquitectura es transforma en vehicle per reviure aquests records.
Un viatge de gairebé dues hores, en el que la gent que va participar, ara fa un any, participa molt motivada, i puja els 300 esglaons de la torre fins a la terrassa -amb vistes úniques de Sant Martí i el mar . I tots els participants s’identifiquen amb les vivències de persones anònimes que escolten, perquè desperten els seus rècords, de molts d’ells o de les seves famílies, es sent protagonistes del mateix passat tan nostre i tan oblidat.
Tant Eva com Triana, que provenen d’Argentina, però viuen en Barcelona, des de fa molts anys, quan es van introduint en les histories viscudes, es van adonar que “Recopilar entrevistes als testimonis reals dels avis i sobre tot d’àvies del Poblenou, va ser una feina apassionant, en el que tothom va participar amb molta il·lusió”.
Aquesta proposta innovadora s’ha pogut portar endavant gràcies al suport de l’Arxiu Històric del Poblenou, al Centre Cívic Can Felipa i al grup de Memòria Activa de la Gent Gran: Les autores tambè agreixen la col·laboració de Jordi Fossas com a responsable de l’Arxiu Històric, per ajudar-les a buscar a posar en marxa un guió innovador. [info a Aqui i abans]
Entrades a l’enllaç de Torre de les Aigües_ Arxiu històric Poblenou; Cal tenir en compte que l’espai es molt limitat, i es convenient reservar amb antelació.
Podreu trobar el reportatge d el’estrena a santmartiambveudedona.cat.
Entrevista: Creadoras de Aquí, abans from Aquí, abans on Vimeo.
https://www.santmartiambveudedona.cat/wp-admin/post.php?post=12701&action=edit